Anemia a dieta

Anemia a dieta

© Can Stock Photo

Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza w organizmie niemowlaka. Może to wynikać z niedostatecznych zapasów zgromadzonych jeszcze w życiu płodowym, przyjmowania zbyt małej ilości tego pierwiastka wraz z pokarmem lub zaburzeń wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego.

Leczenie anemii w dużej mierze zależy od przyczyny choroby. Jeśli przyczyną są błędy żywieniowe, należy jak najszybciej dokonać zmian w diecie niemowlaka.

Odpowiednia dieta ma głównie znaczenie wspomagające i polega na uzupełnianiu braków żelaza poprzez wprowadzanie produktów bogatych w składniki krwiotwórcze. Menu małego anemika powinno obfitować w produkty zapewniające odpowiednią podaż żelaza, białka, witamin B6, B12 i C, kwasu foliowego oraz wielu innych mikroelementów (m.in. manganu, miedzi, kobaltu). Z diety należy wykluczyć również produkty, które utrudniają lub wręcz uniemożliwiają efektywne wchłanianie żelaza, a także te, które zapychają brzuszek dziecka pustymi kaloriami.

Rozszerzanie diety niemowląt w 5./6. miesiącu ich życia ma na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia anemii, ponieważ właśnie w tym okresie kończą się zgromadzone wcześniej zapasy żelaza. Maluch musi zacząć czerpać je z "dodatkowego" pożywienia, gdyż na tym etapie żelazo zawarte w pokarmie kobiecym lub mleku modyfikowanym często okazuje się niewystarczające.

Wchłanianie żelaza

Wiele produktów żywnościowych dostępnych na rynku jest bogatych w żelazo, jednak musimy zdawać sobie sprawę, że nie każdy ma taką samą możliwość przyswajania. Przyswajalność żelaza z produktów spożywczych jest zróżnicowana i waha się od <1% do >25%.

Żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego wchłania się dużo lepiej niż to pochodzenia roślinnego, ponieważ produkty te mają odmienną budowę chemiczną. Żelazo pochodzenia zwierzęcego występuje w postaci łatwo przyswajalnej - hemowej (dwuwartościowej: mioglobina, hemoglobina), natomiast żelazo pochodzenia roślinnego występuje w postaci trudno przyswajalnej - niehemowej (trójwartościowej).

Żelazo łatwo przyswajalne, występujące w mięsie, wchłaniane jest w 20-25%, natomiast żelazo z produktów roślinnych w 1-10%. Na szczęście jest na to rada: wchłanianie żelaza z produktów roślinnych zwiększa obecność witaminy C (kwasu askorbinowego) oraz białka zwierzęcego. Warto więc do posiłku podawać dziecku soki lub przeciery owocowe - zwiększy to wchłanianie żelaza o ponad 50%. Pamiętajmy także, by przygotowując posiłek, łączyć ze sobą mięso i warzywa. Należy tak komponować posiłki, aby przyswajalność żelaza była jak największa.

W produktach bogatych w żelazo obecne są niestety również takie związki, które utrudniają lub upośledzają prawidłowe wchłanianie tego ważnego pierwiastka. Są to m.in. fityniany (obecne w produktach sojowych i zbożowych), fosfoproteiny (obecne w jajach), polifenole i kwas szczawiowy (obecne w szpinaku).

Przykładowa przyswajalność żelaza z produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego:

  • z ryżu >1%
  • ze szpinaku 1%
  • z kukurydzy 3%
  • z sałaty 4-5%
  • z pszenicy 5%
  • z soi – 7%
  • z ryb – 12%
  • z wątroby 12%
  • z drobiu, wieprzowiny – ok. 20%
  • z cielęciny 22%

Zawartość żelaza w wybranych produktach:

  • wątroba wieprzowa 17,5 mg/100 g produktu
  • wątroba cielęca 10,3 mg/100 g produktu
  • wątroba wołowa 9,4 mg/100g produktu
  • wątróbka drobiowa 8 mg/100g produktu
  • soja 8,0 mg/100 g produktu
  • żółtko jaj 7,2 mg/100 g produktu (sztuka ok. 0,95 mg)
  • fasola 6,9 mg/100 g produktu
  • kasza gryczana 6,0 mg/100 g produktu
  • mąka pszenna 6,0 mg/100 g produktu
  • płatki owsiane 4,4 mg/100 g produktu
  • natka pietruszki 4,3 mg/100 g produktu
  • kasza jęczmienna 3,8 mg/100 g produktu
  • kasza manna 2,9 mg/100 g produktu
  • twaróg tłusty 2,8 mg/100 g produktu
  • twaróg chudy 2,7 mg/100 g produktu
  • mięso wołowe 2,5-3,5 mg/100 g produktu
  • szpinak 3 mg/100 g produktu
  • ziemniaki 1 mg/100g produktu
  • pokarm kobiecy 0,4 mg/100ml
  • jabłka 0,3 mg/100g.

Ponadto dobrym źródłem żelaza są także: suszone morele i śliwki, brokuły, buraki, wzbogacone w żelazo płatki śniadaniowe, mleka modyfikowane i kaszki dla niemowląt wzbogacone w żelazo, porzeczki, żurawina.

1 2 Następna strona

Podobne artykuły na MójNiemowlak.pl:

  • Drugi miesiąc życia niemowlaka Jak wygląda życie 2 miesięcznego niemowlaka? Co potrafi maluszek? Pierwszy świadomy uśmiech. Objawy kolek i powody ich...
  • Zielona kupka u niemowlaka Czy zielone kupki to problem? Czy są powodem do zmartwień i niepokoju? Czy trzeba pędzić do lekarza gdy zdarzy się zielona kupka?...
  • Produkty zakazane w diecie karmiącej mamy Czego nie może jeść i pić karmiąca mama, by nie zaszkodzić swojemu maluszkowi? Czy kawa szkodzi? Co ze słodyczami, fast foodami
  • Jak powinna odżywiać się karmiąca mama? Dowiedz się co powinna jeść karmiąca piersią mama? Co powinno znaleźć się w jej codziennym menu? Na co zwracać szczególną uwagę...
  • Dieta bezmleczna Dieta eliminacyjna matki karmiącej, gdy u dziecka ujawnia się alergia na mleko krowie, polega na wykluczeniu z diety wszystkiego...

Komentarze (1)

7 listopad 2016, 14:15

agnieszkadlugosz

Mój patent na anemię dla maluszka: warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa. Owoce dużo mniej. Kupiliśmy z mężem wytłaczarkę Ronic i codziennie mam dla małej nowy koktajlik warzywny. Wyniki badań na piątkę z plusem.
 

Zapraszamy do dodawania komentarzy:

 
X Zamknij