Dieta matki karmiącej

Anemia a dieta

Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza w organizmie niemowlaka. Może to wynikać z niedostatecznych zapasów zgromadzonych jeszcze w życiu płodowym, przyjmowania zbyt małej ilości tego pierwiastka wraz z pokarmem lub zaburzeń wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. Leczenie anemii w dużej mierze zależy od przyczyny choroby.

Anemia u niemowląt - skąd ta niedokrwistość?

Anemia, zwana inaczej niedokrwistością, to najczęstsza choroba hematologiczna z jaką borykają się niemowlęta i małe dzieci. Należy pamiętać, że nie jest to tylko choroba krwi, ale całego organizmu. Chorują na nią zarówno dzieci karmione piersią, jak i te karmione sztucznymi mieszankami. Pojawia się ona pomiędzy 3. a 6.

Dieta bezmleczna

Alergia na mleko krowie ujawnia się zwykle już w pierwszych tygodniach życia dziecka. Zdarza się jednak, że objawy występują nieco później. W obu przypadkach wdraża się tzw. dietę bezmleczną. Polega ona na eliminacji z jadłospisu karmiącej mamy i niemowlęcia nie tylko mleka krowiego, ale też wszystkiego, co ma z nim jakikolwiek związek.

Jak powinna odżywiać się karmiąca mama?

Jak powszechnie wiadomo, karmienie piersią to najlepsza forma odżywiania niemowląt. Kobiece mleko jest idealnie zbilansowane pod względem ilości białka, tłuszczów, węglowodanów, aminokwasów, składników mineralnych i witamin (wyjątkiem są witaminy D i K, które trzeba podawać dziecku dodatkowo).

Produkty zakazane w diecie karmiącej mamy

Karmiąc niemowlę piersią, w naturalny sposób chronimy je przed różnymi chorobami i infekcjami. Dzieje się tak za sprawą przeciwciał zawartych w naszym mleku. By nie zniweczyć dobrodziejstwa, jakim jest matczyne mleko i by móc z czystym powiedzieć, że działamy na korzyść dziecka, na okres karmienia piersią musimy pożegnać się z kilkoma produktami.

Zielona kupka u niemowlaka

Dziecięca kupka to dla wielu początkujących rodziców temat rzeka. Mogliby rozmawiać o niej godzinami, zastanawiając się, czy jej barwa i konsystencja są właściwe, czy nie jest za rzadka lub za gęsta? Dlaczego jest jej tak mało albo tak dużo? Dlaczego jest zielona, czarna, żółta, za jasna lub za ciemna?
X Zamknij