Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Morele w ciąży – suszone?- czy jedzenie moreli jest bezpieczne?

Morele w ciąży – suszone?- czy jedzenie moreli jest bezpieczne?

jedzenie suszonych moreli w ciąży

Owoce w trakcie suszenia tracą stosunkowo niewiele witamin i minerałów, zachowując np. tak potrzebny w ciążowej diecie błonnik. Jedyne, na co warto zwracać uwagę (nie tylko w ciąży) to dodatki, jakimi niestety coraz częściej raczą nas producenci np. suszonych moreli.


Czym jest morela i na co wpływa jedzenie moreli w ciąży?

Morela to owoc należący do kategorii owoców pestkowych (które można jeść na surowo, jak również w postaci suszonej). Ten owoc jest dobrym źródłem wapnia, żelaza, potasu, fosforu i witamin A, C i E, a jedzenie moreli podczas ciąży jest dobre dla Ciebie i Twojego dziecka w brzuszku.




Owoce są bogatym źródłem błonnika – 5 moreli dostarcza 1,60 gram błonnika i szybko łagodzi zaparcia występujące w ciąży, biegunki czy problemy żołądkowe co z pewnością poprawi proces trawienia podczas ciąży. Zawierają dużo żelaza, wiec to wymarzona przekąska dla pań ze stwierdzoną anemią. 100 gram zawiera 280 kalorii.

Średnia waga jednej moreli wynosi około 35 gramów, a około 100 gramów owoców moreli zawiera 48 kalorii, 0,38 g tłuszczu, 11,12 g węglowodanów, 2 g błonnika pokarmowego, 13 mg wapnia, 0,39 mg żelaza, 10 mg magnezu, 259 mg potasu i 23 mg fosforu.

Zalety i korzyści spożywania moreli w ciąży

Spożywanie moreli podczas ciąży ma wiele zalet zdrowotnych; niektóre z nich są następujące:

  1. Morele są bogate w żelazo i miedź. Te składniki odżywcze są bardzo skuteczne w zwiększaniu stężenia hemoglobiny, a tym samym pomagają w zapobieganiu i leczeniu niedokrwistości podczas ciąży.
  2. Morele mogą zdziałać cuda dla Twojej skóry. Dodanie ich do diety ciążowej będzie dobre dla Twojej skóry i doda jej blasku.
  3. Są przydatne nie tylko podczas ciąży, ale także skutecznie poprawiają produkcję mleka po ciąży u matek karmiących.
  4. Spożywanie moreli podczas ciąży jest również dobre dla dziecka. Obecność kwasu foliowego w morelach pomaga w zapobieganiu wadom wrodzonym, takim jak rozszczep kręgosłupa u noworodków. Są pełne niezbędnych składników odżywczych, które są korzystne dla wzrostu i rozwoju płodu.
  5. Wzmacnia odporność i poprawia wzrok dziecka: morela jest dobrym źródłem beta-karotenu, związku, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Spożycie moreli w ciąży może pomóc w rozwoju wzroku dziecka, układu odpornościowego i tkanek komórkowych
  6. Skutecznie kontrolują poziom cukru i glukozy we krwi, zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy ciążowej w czasie ciąży. – Dieta przy cukrzycy ciążowej
  7. Utrzymuje ciśnienie krwi: jest dobrym źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu równowagi płynów i prawidłowego ciśnienia krwi. Owoce mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko utraty masy kostnej i kamieni nerkowych. Suszone i świeże morele mogą być jedną z najlepszych opcji w ciąży
  8. Morele są dobrym źródłem beta-karotenu. Beta-karoten korzystnie wpływa na poprawę zdrowia oczu. Jedzenie moreli w ciąży dba o zdrowie oczu.
  9. Dostarcza energii: w czasie ciąży potrzebujesz dodatkowych 300 kalorii na wzrost i rozwój dziecka. Pół filiżanki moreli może być dobrym rozwiązaniem, aby spełnić ten wymóg



Czy morele są bezpieczne dla kobiet w ciąży?

Tak, jedzenie moreli w czasie ciąży jest całkowicie bezpieczne. Morela należy do rodziny różowatych (tak jak np: wiśnie, brzoskwinie, śliwki, czy migdały) i ten owoc może być dodawany do diety ciążowej ze względu na ogromne korzyści zdrowotne. Możesz bezpiecznie spożywać około 2 owoców dziennie. Konieczne jest jednak dokładne umycie owoców (w przypadku jedzenia na surowo), aby pozbyć się szkodliwych pestycydów i chemikaliów, jest to absolutnie konieczne aby zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność, takim jak toksoplazmozalisteroza. Nie zapomnij usunąć pestki z owoców przed dodaniem ich do jedzenia.



Dobrze jest jeść morelę jako suchy owoc w czasie ciąży; Jednak ważne jest, aby pamiętać o następujących kwestiach przed dodaniem go do diety ciążowej:

  • Zaleca się spożywanie moreli ze śniadaniem lub jako przekąskę przedpołudniową lub wieczorną, aby uzyskać najlepsze korzyści.
  • Najlepiej jeść morelę w postaci suszonej lub dojrzałej. Niedojrzałe morele mogą powodować silny dyskomfort i problemy żołądkowe podczas ciąży.
  • Zaleca się spożywanie moreli z umiarem (2-3 sztuki dziennie), ponieważ nadmierne spożycie może okazać się szkodliwe w czasie ciąży.
  • Porozmawiaj z lekarzem przed dodaniem moreli do diety, aby wiedzieć, czy jesteś uczulony na siarkę.

Morele mają wiele zalet zdrowotnych, a spożywanie tego owocu podczas ciąży jest bezpieczne. Należy jednak zachować ostrożność i nie przesadzać w ich jedzeniu. Jeśli po spożyciu moreli odczuwasz niepokojące objawy skontaktuj się z lekarzem. Jak w każdej sytuacji – zalecamy kontakt z lekarzem, dietetykiem, położną przed dodaniem lub usunięciem jakiegokolwiek jedzenia z diety ciążowej.



Czy kobiety w ciąży mogą jeść morele?

Tak, morela jest dobrym źródłem witamin. Nie wolno jednak spożywać pestek / nasion owocu, ponieważ zawierają one pewną substancję chemiczną, która może metabolizować do cyjanku, który jest szkodliwy dla matki i dziecka.

Ponieważ jadalna część owocu może również zawierać mniejsze ilości substancji chemicznej, dobrze jest spożywać owoce z umiarem.

Skutki uboczne i zagrożenia mogące wystąpić z jedzenia moreli

Podczas ciąży niezbędna jest zbilansowana dieta. Ważne jest, aby spożywać wszystko z umiarem. Ta sama zasada dotyczy również moreli. Chociaż mają wiele zalet zdrowotnych dla kobiety w ciąży i jej dziecka, istnieje również ryzyko lub skutki uboczne, które mogą wystąpić po spożyciu moreli:

  • Spożywanie niedojrzałych moreli może powodować dyskomfort i problemy żołądkowe u kobiety w ciąży.
  • Morele mogą powodować reakcje alergiczne. Zawierają dwutlenek siarki, który może wywołać reakcję u kobiet uczulonych na siarczyny. Kobiety z wrażliwością na siarkę powinny zachować ostrożność podczas jedzenia moreli.
  • Czubek owocu moreli zawiera amigdalinę, substancję chemiczną, która może zaburzać funkcjonowanie organizmu. Zaleca się spożywanie po zdjęciu końcówki, aby uzyskać maksymalne korzyści z owoców.
  • Nadmierne ich spożycie może wywoływać zawroty i ból głowy,

Spożywanie moreli w nadmiarze może prowadzić do kilku niekorzystnych skutków, chociaż nie ma badań potwierdzających te teorie.

  • Jeśli podczas ciąży wystąpią gazy i wzdęcia, możesz unikać lub zmniejszać spożycie pokarmów, takich jak morele, które zawierają poliole.
  • Pestki moreli zawierają związek zwany amigdaliną, zwany także letrilem (półsyntetyczny i oczyszczony), który jest stosowany jako środek przeciwnowotworowy. Chociaż nie ma odpowiednich dowodów na toksyczność tego związku, żucie jąder może rozbić amigdalinę i uwolnić związek zwany cyjankiem, który nie jest dobry dla zdrowia w ciąży.




Suszone morele

Suszone morele mają również ogromne korzyści zdrowotne. Oto niektóre zalety spożywania ich podczas ciąży:

  • Suszone morele mają wysoką zawartość potasu, który może być skuteczny w leczeniu obrzęków występujących podczas ciąży.
  • Są dobrym źródłem naturalnego cukru, glukozy i fruktozy. Spożywanie suszonych moreli pomaga w zapobieganiu apetytowi na słodycze w ciąży .
  • Suszone morele można spożywać w czasie ciąży, aby zadbać o problemy z trawieniem.
  • Są bogate w wapń. Spożywanie ich w czasie ciąży pomaga w rozwoju kości płodu.
  • Skutecznie radzą sobie z zgagą występującą podczas ciąży.

Przeczytaj także: Jak zmniejszyć łaknienie i ograniczyć apetyt na słodycze? – słodkie zachcianki

Jak jeść morele podczas ciąży?

Chociaż morele można spożywać jako świeże lub suszone owoce, istnieje wiele sposobów na włączenie tego pysznego owocu do diety. Jeśli jesteś fanką koktajli, namocz morele i figi i zmiksuj je z mlekiem i kostkami lodu, aby uzyskać zdrowy koktajl – który powstrzyma głód.

Możesz również dodać pokrojone morele lub suszone owoce do owsianki, płatków kukurydziany lub zbożowymi z mlekiem jako wspaniały dodatek, aby rozpocząć dzień pożywnym posiłkiem.

Przeczytaj także: Jakie mleko pić w ciąży? – zsiadłe, surowe a może pasteryzowane?