Awokado a odchudzanie w diecie na szczupłą i smukłą sylwetkę
Jest taki jeden bardzo ważny element zdrowej, zbilansowanej, codziennej diety, o którym powinnaś pamiętać. Awokado i zawarty w nim błonnik to sprzymierzeniec smukłej sylwetki, który pomoże Ci być zdrową oraz szczupłą.
Awokado to jedno z najbardziej kalorycznych, ale i najzdrowszych owoców. To przede wszystkim doskonałe źródło dobrego tłuszczu, tak niezbędnego dla prawidłowego rozwoju płodu (w ciąży nie powinno się ograniczać tłuszczu w diecie, ale dobrze wiedzieć jaki tłuszcz jest zdrowy). Awokado zawiera witaminę B, C, E, K, kwas foliowy i składniki mineralne: magnez, potas, cynk, miedź, mangan. Tłuszcze zawarte w awokado to tłuszcze nienasycone. Jedzenie tego owocu zapobiega chorobie Alzheimer’a, chroni przed nowotworami, obniża ciśnienie krwi, zapobiega chorobom serca, dobrze wpływa na funkcjonowanie wzroku. A do tego wszystkiego awokado ma jeszcze wszechstronne zastosowanie w kuchni. Idealnie nada się jako pasta do kanapek czy składnik do sałatki. Z awokado można też wyczarować wiele pysznych i zdrowych deserów, m.in. lody.
awokado w diecie odchudzającej
Świetnym źródłem błonnika na co dzień może być awokado, ponieważ przeciętnej wielkości owoc zawiera go w ilości około 6,5 grama. Poza tym owoc ten jest bardzo sycący i pożywny, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu.
Jedno dojrzałe awokado zawiera około 40 gram kwasów oleinowych, które ułatwiają wchłanianie zawartych w owocu witamin A oraz E. Jest również bogatym źródłem witaminy C.
- awokado pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, przyspieszającym metabolizm,
- owoc awokado chroni Twoje serce obniżając poziom złego cholesterolu LDL oraz ciśnienia krwi,
wspiera pracę mózgu, dzięki zawartości kwasów omega – 3 oraz witaminie E, - awokado w diecie ma zbawienny wpływ na oczy, dzięki dużej zawartości luteiny.
Sposoby na spożywanie awokado:
- najczęściej je się je na surowo bez skórki,
- można je stosować jako zdrowy zamiennik masła lub margaryny. Awokado jako produkt pochodzenia roślinnego nie zawiera cholesterolu i ma mniejszą zawartość kalorii w porównaniu do produktów tłuszczowych,
- świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek, koktajli owocowych i warzywnych, a także jako główny składnik pasty do kanapek (awokado + posiekana natka pietruszki + ziarno słonecznika + pestki dyni + 1 łyżeczka oliwy z oliwek).
- Do pasty z awokado doskonały jest chleb gryczany.
Sprzymierzeniec smukłej sylwetki
Awokado można jeść też zapiekane. Rozkrój je nie obierając ze skórki na dwie połówki, wyjmij pestkę, powiększ trochę dziurki po pestce i wlej do nich surowe jajko, posyp ulubionymi przyprawami. Następnie włóż do piekarnika i piecz 10 – 15 minut w temperaturze 200 stopni, do całkowitego ścięcia się białka.
W 100 gramach awokado znajduje się aż 220 kcal, jednak nie warto się z tego powodu zniechęcać i unikać tego owocu. Jest to prawdziwa bomba zdrowych tłuszczów, a także składników odżywczych, która wyjdzie Ci na zdrowie.
Błonnik z awokado w diecie smukłej sylwetki
Ten tajemniczy przyjaciel każdej kobiety i dobroczyńca, to nikt inny jak błonnik pokarmowy. Co to dokładnie jest? Są to rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie substancje roślinne takie jak między innymi: celuloza, czy pektyny. Nie są one trawione, ani wchłaniane w Twoim przewodzie pokarmowym.
Dlaczego warto spożywać błonnik?
Przede wszystkim: zawarty w awokado błonnik ma korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Dzięki niemu będziesz po posiłku czuć się najedzona i nie będziesz mieć ochoty na słodką przegryzkę po obiedzie. Dieta bogata w błonnik zapobiega gwałtownemu spadkowi glukozy we krwi, zatem uchroni Cię przed napadami wilczego głodu. Poza tym wykazuje też działanie prebiotyczne, chroni Twój przewód pokarmowy przed nowotworami, żylakami odbytu, polipami, zaparciami. Warto by go jeść już tylko ze względu na to, żeby się uchronić przed takimi okropieństwami.
Awokado poza tym korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i odchudzanie (koniec z porannym problem jeśli chodzi o wypróżnianie się!), pobudza ich ukrwienie, wspiera wydzielanie soków trawiennych, a także pobudza wydzielanie śliny.
Pewnie zastanawiasz się jaką ilość błonnika dziennie powinnaś jeść, żeby wszystko grało i buczało. Już Ci mówię. Zalecane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika dla osoby dorosłej wynosi 25 – 40 gram.
Gdzie go znajdziesz?
Najwięcej jest go w: pełnoziarnistych produktach zbożowych, które powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii – około 60% dziennego zapotrzebowania. Ponadto występuje też w orzechach, owocach oraz warzywach.
Najbardziej bogate w błonnik produkty spożywcze, to:
- otręby pszenne,
- fasolka szparagowa,
- groch,
- kokos,
- orzechy laskowe,
- awokado,
- migdały,
- kasza gryczana,
- figi oraz jabłka.
Zuzanna Nowakowska to ceniona autorka w dziedzinie ciąży i parentingu, oferująca przyszłym rodzicom rzetelne porady i wsparcie w jednym z czołowych serwisów o parentingu. Jej zaangażowanie w promowanie świadomego rodzicielstwa przyniosło jej szerokie uznanie oraz lojalne grono czytelników.