Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Banany w ciąży – czy można je jeść? Właściwości dla ciężarnej

Banany w ciąży – czy można je jeść? Właściwości dla ciężarnej

banany w ciąży

Jedzenie bananów w czasie ciąży powinno znajdować się na szczycie listy produktów, które powinnaś spożywać. Można je jeść bezpiecznie przez całą ciążę. Są doskonałym źródłem węglowodanów, witamin C i B, błonnika pokarmowego, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i minerałów, które są ważne dla zdrowego rozwoju dziecka. Dowiedz się, jak jedzenie bananów może Ci pomóc w czasie ciąży.

zdrowe banany do jedzenia w ciąży

Banany jako źródło składników odżywczych dla ciężarnych

Warto zacząć od tego, jakie składniki odżywcze kryją w sobie banany podczas ciąży. Są to przede wszystkim witaminy, w tym witamina C, której dostarczanie jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto, banany są bogate w potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi, co jest szczególnie istotne dla przyszłych mam.

Właściwości odżywcze bananów nie kończą się jednak na witaminach i minerałach. Banan podczas ciąży dostarcza również błonnika, który pomaga w zapobieganiu problemów trawiennych, takich jak zaparcia, które są częstym skutkiem ciąży. Dlatego regularne spożywanie bananów może przynieść wiele korzyści dla zdrowia przyszłej mamy.

Warto też zwrócić uwagę na to, że banany są doskonałym źródłem energii dla kobiet ciężarnych. Zawierają one cukry proste, które są szybko przyswajane przez organizm, dostarczając szybkiego zastrzyku energii. To czyni je idealnym przekąską dla przyszłych mam, które często borykają się z uczuciem zmęczenia.

Podsumowując, banany podczas ciąży to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Są smaczne, łatwe do zjedzenia i pełne substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Dlatego warto włączyć je do diety każdej przyszłej mamy.

Dojrzałe banany mają wyrazisty smak i jędrny kształt. Uważa się, że mają żółtą skórkę, lecz ich kolor zmienia się z zielonego (niedojrzały) przez żółty (dojrzały) do brązowego (przejrzały).

Banany są najczęściej spożywanymi świeżymi owocami przez kobiety w czasie ciąży. Napakowane potasem, wapniem i kilkoma niezbędnymi składnikami odżywczymi banany zapewniają mnóstwo korzyści zarówno przyszłej mamie (dostarczą Ci tak potrzebnej energii), jak i dziecku.

Zjedzone banany w ciąży pozostawiają uczucie sytości i pomimo małej zawartości tłuszczy i białka mogą czasami zachowywać się jak kompletny posiłek.

Gdy tylko poczujesz uporczywy głód, zjedz słodki owoc jednego banana, który doskonale sprawdza się w obniżaniu poziomu stresu i lęku.

Korzyści spożywania owoców banana w ciąży

Owoce banana przynoszą korzyści układowi odpornościowemu, sercu i trawieniu, będąc również dobrym prebiotykiem (są to węglowodany, których nie trawisz, ale są one źródłem pożywienia dla popularniejszych dobrych bakterii znajdujące się w jelitach zwanymi probiotykami).

Istnieją również dowody na to, że probiotyki obecne w bananach mogą pomóc w łagodzeniu irytującej biegunki.

Banany mogą również pomóc w:

  • Poprawieniu infekcji drożdżakowych i dróg moczowych,
  • Wyleczyć niektóre infekcje żołądkowo-jelitowe,
  • Zmniejszyć nietolerancje laktozy.

Banany są bogatym źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak:

  • omega-3 i omega-6,
  • witaminy C ,
  • kompleksu witaminy B

banany zawierają:

  • mangan,
  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • fosfor,
  • cynk,
  • miedź i selen.

Wszystkie te składniki odżywcze pomagają w zdrowym rozwoju płodu w czasie ciąży. Jedzenie bananów w czasie ciąży może również przynieść ulgę w niektórych komplikacjach pojawiających w ciągu 40 tygodni staniu błogosławieństwa.

Kobiety z cukrzycą ciążową, nie powinny spożywać zbyt wielu bananów, ponieważ mogą one powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru. Jeśli jesteś w ciąży i masz cukrzycę ciążową, skonsultuj się z lekarzem w sprawie jedzenia bananów.

Banany na poranne mdłości i nudności w ciąży

banan na mdłościBanany redukują nudności ciążowe występujące prawdopodobnie z powodu wahań poziomu hormonów, które mogą powrócić w późniejszym okresie ciąży. Obecne bananach witaminy B6 i pirydoksyny mogą skutecznie pomóc Ci pozbyć się tego problemu. Witamina B6, znajdują się także w większości leków na nudności i mdłości. Co sprawia, że pomagają również zwiększyć wzrost czerwonych krwinek w twoim ciele, których brak prowadzi to do zmęczenia, duszności i bladości.

 

Objawy porannych mdłości zazwyczaj obejmują nudności i wymioty, które często pojawiają się około 5 lub 6 tygodnia ciąży.

Stąd spożywane banany w ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży, są szczególnie polecane ciężarnym kobietom dla których poranne nudności są dość łagodne. Nudności na tym etapie są prawdopodobnie spowodowane przez rosnące dziecko uciskające brzuch mamy. Dodanie do diety jednego lub dwóch bananów może załatwić sprawę i pomóc zminimalizować te objawy!

Banany na anemię ciążową

Banany są bardzo zdrowe także dla pań cierpiących na anemię, ponieważ zapewniają dobry wzrost poziomu hemoglobiny! Wiele kobiet w ciąży zmaga się z niskim poziomem żelaza i anemią, ponieważ wzrasta zapotrzebowanie na krew w celu wspomagania wzrostu płodu, co sprawia, że ​​anemia jest jednym z występujących powszechnych problemów prenatalnych. Jedzenie bananów może pomóc w zwiększeniu poziomu żelaza w organizmie ciężarnej.

Banany zmniejszają efekt zmęczenia

Banany są bogate w węglowodany, ponieważ zawierają cukry proste, takie jak glukoza, fruktoza i sacharoza, które mogą być szybko metabolizowane przez organizm, aby zapewnić natychmiastowy zastrzyk energii. W ostatnim trymestrze ciąży jedzenie bananów może dać ci szybki zastrzyk energii. Więc miej ten owoc pod ręką. Jedzenie bananów pomoże Ci nawet zwalczyć zmęczenie i zwiększyć poziom energii.

Zgaga a jedzenie bananów?

Błonnik pokarmowy w zawarty w bananach wraz z potasem wspomaga trawienie i eliminuje toksyny z organizmu, zwalczając zaparcia. Jest także bogatym źródłem pektyn, które wspomagają proces trawienia. Zjedzenie banana po każdym posiłku jest dobre dla utrzymania regularnych wypróżnień.

Banany wpływają na lepszy nastrój

Banany mogą być pomocne w przezwyciężaniu wahaniom nastroju, ze względu na wysoki poziom aminokwasu tryptofanu, który organizm przekształca w serotoninę, neuroprzekaźnik w mózgu poprawiający nastrój. Dodatkowo witamina B6 może pomóc Ci dobrze spać, a magnez rozluźnić spięte mięśnie. Dodatkowo tryptofan w bananach jest dobrze znany ze swoich właściwości indukujących sen.

Banany na pomóc w utrzymaniu i utracie wagi?

Żadne badanie nie testowało bezpośrednio wpływu bananów na utratę wagi. Jednak banany mają kilka cech, które powinny sprawić, że staną się one żywnością przyjazną dla utraty wagi. Posiadają stosunkowo mało kalorii, a przeciętny banan ma nieco ponad 100 kalorii, a jednocześnie jest bardzo pożywny i sycący.

Spożywanie większej ilości błonnika z warzyw i owoców, takich jak banany, wielokrotnie wiązało się z niższą masą ciała i utratą wagi u kobiet walczących z dużym przyrostem wagi w ciąży.

Przeciętny banan zawiera około 12,5 grama naturalnie występującego cukru. Błonnik w bananie pomaga spowolnić trawienie i wchłanianie cukru we krwi, co sprzyja uczuciu sytości i zapewnia bardziej stabilne uwalnianie energii w porównaniu ze skoncentrowanymi źródłami cukru, takich jak sok lub inne słodzone napoje.

Co więcej, jedzenie większej ilości owoców, ogólnie rzecz biorąc, może pomóc w ograniczeniu dodatku cukru, takiego, jaki można znaleźć w słodkich napojach i deserach.

Jednym ze sposobów określenia, w jaki sposób żywność zawierająca węglowodany wpłynie na poziom cukru we krwi, jest patrzenie na jej indeks glikemiczny, który w bananach wynosi 60.

IG żywność klasyfikuje się na podstawie tego, jak bardzo i jak szybko podnoszą poziom cukru we krwi.

Wyniki biegną od 0-100 z następującymi klasyfikacjami:

  • Niski GI: 55 lub mniej,
  • Średni GI: 56–69,
  • Wysoki IG: 70-100,

Uważa się, że diety oparte na żywności o niskim IG są szczególnie dobre dla osób z cukrzycą typu 2. Dzieje się tak, ponieważ pokarmy o niskim IG są wchłaniane wolniej i powodują stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi, a nie duży skok.

Będąc w ciąży, możesz mieć nieodpartą ochotę na coś słodkiego. Postaraj się nie wyrobić w sobie nawyku sięgania po kawałek ciasta lub batonika, aby zaspokoić i zmniejszyć łaknienie na słodkości wybierz bananyto idealne rozwiązanie.

Banan o masie 100 gramów zawiera:

Kalorie 89 kcal
Woda 74,91 g
Węglowodany 22,84 g
Cukry 12.23 g
Białko 1,09 g
Błonnik pokarmowy 2,6 g
Tłuszcze 0,33 g
Tiamina (witamina B1) 0,031 mg
Ryboflawina (witamina B2) 0,073 mg
Niacyna (witamina B3) 0,665 mg
Pirydoksyna (witamina B6) 0,367 mg
Kwas foliowy (witamina B9) 20 mcg
Kwas askorbinowy (witamina C) 8,7 mg
Retinol (witamina A) 64 IU
Alfa-tokoferol (witamina E) 0,10 mg
filochinon (witamina K) 0,5 mikrograma

Ile bananów w ciąży mogę jeść dziennie?

Banany, jak wszystkie inne owoce i warzywa, należy spożywać z umiarem. Ciężarna kobieta potrzebuje około 4,700 mg potasu dziennie, aby pomóc utrzymać równowagę płynów ustrojowych i elektrolitów w organizmie. Dlatego możesz zjeść od 2 do 3 średniej wielkości bananów, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie.

Jednak przed włączeniem ich do diety skonsultuj się z lekarzem, a także zapytaj o ich zalecaną ilość.

Czy są jakieś szkodliwe skutki spożywania bananów podczas ciąży?

Banany to słodkie owoce, a spożywanie ich w nadmiernych ilościach i nieprzestrzeganie odpowiednich praktyk higienicznych może prowadzić do próchnicy zębów. Zawierają także chitynazę, która jest alergenem wywołującym syndrom lateksowo-owocowy. Do tej grupy należą inne także owoce, takie jak kiwi i awokado. Kobiety, które są uczulone na banany, powinny unikać ich jedzenia.

Czy banany wpływają na płeć podczas ciąży?

Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeprowadzili badanie na 740 kobietach, które po raz pierwszy w życiu zaszły w ciążę.

Wynik: kobiety, które regularnie jedzą dużo bananów przed ciążą, częściej rodzą chłopców niż dziewczynki.

Ciekawostki:

  • Jeśli kupujesz więcej bananów (na później) upewnij się, że wybierasz nieco jędrne banany, aby wytrzymały co najmniej 4-5 dni bez zepsucia.
  • Banany dojrzewają bardzo szybko, dlatego po pewnym czasie skórki zmieniają kolor, a miąższ staje się lepki. Mądrą rzeczą jest kupowanie ich w mniejszych ilościach i jedzenie tylko świeżych owoców.
  • Szukaj owoców bez skaz lub miękkich plam.
  • Nie przechowuj ich w lodówce.