Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Jabłka w ciąży – czy można jeść jabłka? Co oznacza ochota na nie?

Jabłka w ciąży – czy można jeść jabłka? Co oznacza ochota na nie?

jabłka w ciąży

Masz ochotę na jabłko w ciąży? Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Szczególne miejsce zajmują w polskiej kuchni, choć – niestety – coraz częściej zastępujemy je bardziej egzotycznymi propozycjami. Pora na nowo odkryć niezwykłe właściwości jabłek, zwłaszcza jeśli spodziewamy się dziecka. Jedzenie jabłek w ciąży niesie ze sobą wiele korzyści.

Czy jedzenie jabłek w ciąży jest bezpieczne?

Jabłka mogą być spożywane przez ciężarne kobiety, ponieważ nie są znane żadne skutki uboczne jedzenia jabłek w ciąży. Jabłka są doskonałym źródłem pożywienia i są bardzo korzystne zarówno dla przyszłej mamy, jak i rozwijającego się dziecka.

jedzenie jabłek w ciążyJeśli masz ochotę na jabłka podczas ciąży, to nic nie szkodzi na przeszkodzie by, stały się zdrową częścią twojej diety. Pamiętaj tylko, że przed zjedzeniem dokładnie je umyj, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że mogą zostać skażone pestycydami. Jeśli to możliwe, jedz jabłka ekologiczne, ponieważ nie zawierają pestycydów i wosków.

Unikaj jedzenia nasion jabłek, ponieważ nasiona zawierają cyjanek, który jest trujący! Zaraz po ewentualnym zjedzeniu nasionek jabłek w drodze do żołądka i podczas trawienia uwalniają cyjanek. Dlatego może minąć trochę czasu, zanim zaczną pojawiać się objawy zatrucia cyjankiem. Dlatego ważne jest, aby kobiety w ciąży zawsze upewniły się, że nie zjadły nasion podczas jedzenia jabłek.

Wartość odżywcza jabłek dla kobiet w ciąży

Jedzenie jabłek w ciąży oferują szereg korzyści, ponieważ owoce zawierają witaminę C, witaminę A , E i K w niewielkich ilościach, witaminy z grupy B, B-6, tiaminę i ryboflawinę, niacyna, pirydoksyna oraz kwas pantotenowy i kwas foliowy, a także błonnik pokarmowy i składniki odżywcze i minerały: potas, żelazo, magnez,  wapń i fosfor.

Jabłka zawierają przede wszystkim wodę i węglowodany. Mają też duże ilości cukrów prostych, takich jak glukoza i fruktoza. Są również bogatym źródłem nierozpuszczalnego i dietetycznego błonnika i zawierają od 1% do 3% dziennego RDA (zalecanego spożycia). Jabłka są również doskonałym źródłem fitoskładników, takich jak beta-karoten, kryptoksantyna, flawonoidy i antocyjany.

Dlaczego warto jeść jabłka w ciąży?

Jabłka sprzyjają zdrowiu nie tylko mamy, ale i rozwijającego się maluszka. Jedzenie jabłek w ciąży znacząco zmniejsza ryzyko astmy u dziecka. Ryzyko to spada nawet o 50 proc., gdy przyszła mama zjada co najmniej cztery jabłka tygodniowo!

W ciąży naczynia krwionośne są osłabione i rozszerzone. Uwidaczniają się „pajączki”, nierzadko pojawiają się krwawienia z dziąseł czy z nosa. Witamina C i kwercetyna pomagają ograniczyć te dolegliwości, dzięki uszczelnianiu i wzmacnianiu właśnie tych naczynek.

ZALECANA ILOŚĆ JABŁEK DO SPOŻYCIA W CIĄŻY

Czy można jeść jabłka w ciąży? To pytanie, które często zadają sobie przyszłe mamy. Zaleca się spożywanie 1-2 jabłek dziennie, aby dostarczyć organizmowi niezbędne witaminy i błonnik. Jednak zawsze należy dostosować tę ilość do indywidualnych potrzeb i rekomendacji lekarza.

Jabłka są cennym źródłem składników odżywczych, dlatego ich obecność w diecie ciężarnej jest wskazana. Należy jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie jabłek może przyczynić się do niepożądanego przyrostu masy ciała. Stąd, zalecana ilość jabłek do spożycia w ciąży nie powinna być przekraczana.

Przyszłe mamy mogą również rozważyć przygotowanie jabłek z cynamonem w ciąży, co jest smaczną i zdrową alternatywą dla tradycyjnych słodyczy. Taka przekąska dostarcza dodatkowych korzyści zdrowotnych, ale jak każdy posiłek w ciąży, powinna być spożywana z umiarem.

Jabłko na zgagę i zaparcia w ciąży

Nierozpuszczalny błonnik pomaga uporać się z zaparciami w ciąży, z którymi zmaga się wiele przyszłych mam. Wspomaga trawienie i ma niebywały wpływ na zmniejszenie zaburzeń jelitowych, a w dodatku wspomaga metabolizm! Jabłka obniżają poziom złego cholesterolu HDL, wzmacniają naczynia krwionośne, a nawet ograniczają prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów, m.in. raka piersi.

Niedokrwistość występująca w ciąży wiąże się z niską masą urodzeniową i przedwczesnym porodem.

Korzyści z jedzenia jabłek w ciąży:

  • Jabłka wraz z innymi owocami w czasie ciąży mogą pomóc uczynić Twoje dziecko bardziej inteligentnym.
  • Jedzenie jabłek może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju anemii, ponieważ są one bogate w żelazo.
  • Pomagają budować odporność.
  • Zapewniają energię: Jabłka zawierają cukry proste, takie jak glukoza, sacharoza i fruktoza, które mogą natychmiast dostarczyć Ci energii. Dlatego dobrym pomysłem jest noszenie jabłka w torebce, gdy wychodzisz, na wypadek, gdybyś zgłodniał lub miał problemy z niskim poziomem cukru we krwi.
  • Zapobiegają problemom z oddychaniem: Jedzenie jabłek podczas ciąży może obniżyć ryzyko rozwoju astmy u dziecka. Jabłka zawierają przeciwutleniacze, które wzmacniają płuca przyszłej mamy.
  • Zwiększają pamięć: Skórka jabłek zawiera kwercetynę, przeciwutleniacz, który poprawia pamięć i funkcje poznawcze. Zapobiega uszkodzeniom komórek mózgowych i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i demencji. Codzienne picie soku jabłkowego poprawia pamięć w mózgu poprzez stymulację neuroprzekaźnika zwanego acetylocholiną. Chroni również mózg przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które mają miejsce z powodu niedoborów żywieniowych lub wad genetycznych.

MOŻLIWE ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z JEDZENIEM JABŁEK W CIĄŻY

Mimo wszystkich korzyści, które niesie spożywanie jabłek w czasie ciąży, istnieją pewne potencjalne zagrożenia, o których warto wiedzieć. Przede wszystkim, jabłka są jednym z owoców, które najczęściej są nasączane pestycydami. Jeżeli nie są dokładnie myte lub obierane, mogą stanowić źródło tych szkodliwych substancji, które mogą wpływać na zdrowie kobiety ciężarnej i jej dziecka.

Ponadto, niektóre kobiety ciężarne mogą doświadczać zgagi, zwłaszcza w późniejszych stadiach ciąży. Choć jabłka są zazwyczaj neutralne dla żołądka, dla niektórych osób mogą one zaostrzać ten problem. Dlatego, jeśli zauważysz, że jabłko na zgagę w ciąży nie jest dobrym pomysłem, warto je zastąpić innym owocem.

Warto również pamiętać, że jabłka zawierają cukry naturalne, które mogą przyczynić się do zwiększenia masy ciała. Chociaż zachcianki na jabłka w ciąży są całkowicie normalne i zwykle zdrowe, nadmierne spożycie owoców może prowadzić do przyrostu masy ciała ponad zalecane normy.

Chociaż jabłka są zdrowe i zazwyczaj bezpieczne dla przyszłych mam, każda kobieta powinna słuchać swojego organizmu. Jeżeli zauważysz jakiekolwiek niepokojące objawy po spożyciu jabłek, skonsultuj się z lekarzem. Pamiętaj, że zdrowie twoje i twojego dziecka jest najważniejsze.

Jakie jabłka jeść w ciąży?

Najlepszym rozwiązaniem jest sięganie po surowe owoce. Nie obieraj ich ze skórki! To właśnie w niej znajduje się najwięcej błonnika. Pod skórką również w największej ilości zgromadzona jest witamina C.

  • Zielone jabłka zawierają mniej cukru i więcej błonnika w porównaniu do czerwonych jabłek. Jedzenie zielonych jabłek jest szczególnie dobre dla kobiety, która jest zaniepokojona spożyciem węglowodanów i cukru podczas ciąży.
  • Zielone jabłka mogą również kontrolować poziom ciśnienia krwi. Można więc jeść zarówno czerwone, jak i zielone jabłka, są równie zdrowe!
  • Czerwone jabłka zawierają więcej przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany, które eliminują wolne rodniki z organizmu i mają właściwości przeciwzapalne, ale zielone jabłka są również bogate w przeciwutleniacze.

Ile jabłek mogę zjeść?

Nie przesadzaj jednak z liczbą zjadanych jabłek: jeśli w ciąży masz skłonność do wzdęć, mogą się one nasilić. 1-2 owoce dziennie w zupełności wystarczą, aby w pełni skorzystać z ich dobroczynnych właściwości. Najlepszym rozwiązaniem jest sięganie po surowe owoce. Nie obieraj ich ze skórki! To właśnie w niej znajduje się najwięcej błonnika. Pod skórką również w największej ilości zgromadzona jest witamina C.

Swój jadłospis możesz urozmaicić, przygotowując z jabłek sok. A jeśli wieczorami lubisz sięgać po przekąski, idealnie w tej roli sprawdzą się wysuszone w piekarniku plasterki jabłka.