Mleko pić w ciąży – jakie pić, a jakiego nie? Zsiadłe, surowe a może pasteryzowane?
Jakie mleko pić w ciąży?
Mleko dostarcza wapń, witaminę D, kwasy tłuszczowe omega-3 i białko, które współpracują ze sobą, abyś była silna podczas ciąży i pozwoliła Twojemu dziecku odpowiednio rozwijać się w macicy. Aby uzyskać te składniki odżywcze, kobieta w ciąży powinna spożywać co najmniej 2 szklanki mleka dziennie. Ale wtedy jest zamieszanie, czy surowe niepasteryzowane mleko powinno być spożywane czy pasteryzowane. Wybór pełnotłustego mleka krowiego w porównaniu z konwencjonalnymi odmianami o niskiej zawartości tłuszczu może zapewnić jeszcze większe korzyści dla kobiety w ciąży.
Oczywiście zawsze pamiętaj o konsultacji z lekarzem – lepiej zaspokoić swoje wątpliwości przed wyborem odpowiedniego mleka do picia z doświadczonymi specjalistami.
Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym na każdym etapie życia, ale jest szczególnie ważne w czasie ciąży. Rozwijający się płód opiera się w dużej mierze na białku, aby budować zdrowe nowe komórki. Ponieważ płód rośnie najszybciej podczas drugiego i trzeciego trymestru, zapotrzebowanie na białko jest najwyższe w późniejszych tygodniach ciąży.
Rodzaje mleka i ich wpływ na ciężarną kobietę – które pić, a które nie?
Pasteryzowane mleko w ciąży – pić czy nie?
Pasteryzacja to proces, w którym szkodliwe bakterie są zabijane przez podgrzanie mleka do określonej temperatury i czasu. Niezależnie od tego, czy wybierasz mleko kozie, krowie, czy inne pochodzenia zwierzęcego, należy kupować produkty pasteryzowane, aby zapewnić Tobie i Twojemu dziecku bezpieczeństwo.
Mleko krowie w ciąży – pić czy nie?
Mleko od krowy jest powszechnie dostępne i spożywane przez wielu. Występuje w wersjach surowych, odtłuszczonych, pełnych, smakowych i pasteryzowanych dostępnych w sklepach.
Mleko krowie jest bogate w wapń, a witaminy A, D i E. Białka i aminokwasy obecne w mleku są niezbędne do budowy komórek zarówno matki, jak i płodu. Witamina D ma kluczowe znaczenie dla wchłaniania wapnia i chroni przed cukrzycą ciążową . Witamina A wzmacnia układ odpornościowy i pomaga poprawić widzenie. Witamina E ma właściwości przeciwutleniające i chroni przed chorobami. Szklanka mleka krowiego może dostarczyć Ci 285 mg wapnia.
Mleko kozie do picia w diecie ciężarnej – pić czy nie?
Kozie mleko, choć nie jest popularnym wyborem wśród wielu kobiet, jest jednak bardzo pożywne. Może smakować nieco dziwnie, ale warto spróbować, jeśli szukasz lepszej jakości i mniejszej ilości. Jest dostępny w postaci świeżego mleka UHT (przetworzonego w ultra wysokiej temperaturze), które jest podgrzewane powyżej 135 stopni Celsjusza w celu pozbycia się zarodników oraz w odmianach organicznych.
Mleko kozie ma większą zawartość białka, witaminy B2 i kuleczek tłuszczu maślanego w porównaniu do mleka krowiego. Zdrowe tłuszcze dietetyczne w kozim mleku pomagają również obniżyć poziom cholesterolu, przyspieszają proces metaboliczny i wspomagają trawienie. Zawartość witaminy A w mleku jest łatwo wchłaniana przez organizm. Szklanka mleka koziego zawiera 283 mg wapnia.
Mleko sojowe w ciąży – pić czy nie?
Mleko sojowe, czyli zmielone ziarna soi namoczone w wodzie, zawierają ten sam poziom białka co mleko krowie i jest dostępne w różnych odmianach smakowych, błonnikowych i wzbogaconych w wapń.
Mleko sojowe pite w ciąży może dostarczyć ci wystarczającej ilości wapnia niezbędnego dla matki i dziecka. Oferuje również zdrowe tłuszcze, które są dobre dla serca, a jednocześnie nie zawierają cholesterolu. Mleko sojowe jest również bogate w przeciwutleniacze, które zwalczają raka i wzmacniają odporność. Jedna szklanka mleka sojowego może dostarczyć około 300 mg wapnia. Niektóre z białek, które można znaleźć w mleku sojowym to treonina, arginina, izoleucyna, glicyna i lizyna.
Wybierając mleko sojowe, pamiętaj, aby wybrać markę, która jest niesłodzona i używa gumy ksantanowej jako zagęszczacza, a nie karageniny.
Kolejną zaletą mleka sojowego jego bogactwo w związki fitochemiczne, które pomagają zmniejszyć dolegliwości związane z menopauzą czy ograniczyć ryzyko rozwoju nowotworów piersi.A to dzięki zawartym w soi izoflawonom o działaniu zbliżonym do estrogenu. Dotyczy to przede wszystkim nowotworów o podłożu hormonalnym, jak rak piersi i rak prostaty. Dane epidemiologiczne wskazują, że rak piersi występuje 4-krotnie rzadziej u kobiet azjatyckich niż u kobiet w krajach zachodnich. Uważa się także, że izoflawony chronią organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, skutecznie zmniejszając ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i choroby nowotworowe.Pojawiły się także doniesienia, jakoby izoflawony zmniejszały ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Sugeruje się także, że spożycie izoflawonów zwiększa gęstość kości i zapobiega osteoporozie.
Mleko migdałowe w ciąży – pić czy nie?
Wytwarzane ze zmielonych migdałów i wody. To doskonała alternatywa dla kobiet uczulonych na gluten i soję.
Mleko migdałowe jest bogate w kwas foliowy, witaminę B, witaminę E, wapń, żelazo, białko i błonnik. Ma niską zawartość kalorii, tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Szklanka mleka migdałowego dostarcza kobiecie w ciąży około 7,5 mg wapnia.
Mleko owsiane w ciąży – pić czy nie?
Mleko owsiane ma wysoką zawartość błonnika i mało kalorii. Łagodzi zaparcia ciążowe i może kontrolować nadmierne łaknienie i apetyt na jedzenie słodyczy oraz utrzymywać stabilny poziom cukru we krwi.
Mleko owsiane ma wysoką zawartość witamin A i B oraz minerałów, takich jak potas, fosfor i mangan. Zawiera więcej białek niż mleko migdałowe i mleko ryżowe (wykonane z mielonego ryżu i wody), ale nie tak bardzo jak mleko od krowy. Ma dość dobrą ilość wapnia, tj. 120 mg na szklankę.
Mleko w proszku w ciąży – pić czy nie?
Mleka w proszku jest wytwarzana z naturalnego pasteryzowanego mleka. Ma taką samą zawartość odżywczą jak mleko krowie.
To są różne rodzaje mleka. Mówi się, że picie mleka szafranowego jest bardzo korzystnym mlekiem dla kobiety w ciąży. Jeśli chcesz pić mleko szafranowe podczas ciąży, możesz dodać kilka kawałków szafranu do dowolnego mleka i wypić je. Mleczko szafranowe może pomóc obniżyć ciśnienie krwi , wahania nastroju i poprawić trawienie ciężarnej.
Zsiadłe mleko w ciąży – pić czy nie?
Powstaje z niepasteryzowanego mleka krowiego, kiedyś świeże mleko pozostawione w odpowiedniej temperaturze zaczynało naturalnie przechodzić proces fermentacji – czego wynikiem był kwaśny smak oraz bardziej zwarta konsystencja przypominająca twaróg lub serwatkę. Mleko podgrzewane do odpowiedniej temperatury powoduje, ze obecne w nim bakterie po prostu ulegają destrukcji.
Obecnie zsiadłe mleko mleko dostępne w sklepach jest produktem pasteryzowanym, który także przeszedł proces homogenizowania – więc nadaje się do picia w ciąży niemniej jednak czytajcie etykiety i upewnijcie się przed zakupem. Należy unikać świeżych nieprzetworzonych swojskich produktów mlecznych, często proponowanych w gronie bliskiej rodziny, ze względu możliwość wystąpienia różnych bakterii – który zostały wymienione wyżej.
Jeżeli lubisz smak zsiadłego mleka, możesz je pić – ale tylko w wersji pasteryzowanej! Ponieważ, w świeżym mleku mogą występować liczne niekorzystne dla organizmu bakterie.
Mleka UHT w ciąży – pić czy nie?
Mleko dostarcza wapń, witaminę D, kwasy tłuszczowe omega-3 i białko, które współpracują ze sobą, abyś była silna podczas ciąży i pozwoliła Twojemu dziecku odpowiednio rozwijać się w macicy. Aby uzyskać te składniki odżywcze, kobieta w ciąży powinna spożywać co najmniej 2 szklanki mleka dziennie. Ale wtedy jest zamieszanie, czy surowe niepasteryzowane mleko powinno być spożywane czy pasteryzowane. Wybór pełnotłustego mleka krowiego w porównaniu z konwencjonalnymi odmianami o niskiej zawartości tłuszczu może zapewnić jeszcze większe korzyści dla kobiety w ciąży.
Oczywiście zawsze pamiętaj o konsultacji z lekarzem – lepiej zaspokoić swoje wątpliwości przed wyborem odpowiedniego mleka do picia z doświadczonymi specjalistami.
Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym na każdym etapie życia, ale jest szczególnie ważne w czasie ciąży. Rozwijający się płód opiera się w dużej mierze na białku, aby budować zdrowe nowe komórki. Ponieważ płód rośnie najszybciej podczas drugiego i trzeciego trymestru, zapotrzebowanie na białko jest najwyższe w późniejszych tygodniach ciąży.
Wszyscy wiemy, że mleko i produkty mleczne mają wartość odżywczą, która jest pomocna dla wzrostu płodu i zdrowia kobiety w ciąży. Mleko ma wysokie stężenie składników odżywczych, w tym białka, wapnia, fosforu, potasu, jodu, witaminy B12 i ryboflawiny. Ale czy wiesz, że spożywanie surowego mleka w ciąży może pozwolić niebezpiecznym mikroorganizmom wniknąć do organizmu, narażając Ciebie i Twoje dziecko na szereg zagrożeń dla zdrowia?
Istnieją różne opinie, jeśli chodzi o włączenie mleka i innych produktów mlecznych do diety ciążowej, ale mleko może być bardzo korzystne dla ciebie w czasie ciąży. Może zaoferować wiele składników odżywczych, które będą potrzebne do zdrowego rozwoju Twojego dziecka.
- Mleko jest bardzo pożywne i jest ważnym źródłem wapnia i witaminy D dla kobiet w ciąży. A czy wiesz, dlaczego potrzebujesz witaminy D podczas ciąży? Jak wynika z badań , wystarczająca ilość witaminy D podczas ciąży może zmniejszyć ryzyko zachorowania na alergie u dziecka w przyszłości. Oprócz tego kobiety w ciąży potrzebują również od 1000 do 1300 mg wapnia każdego dnia, aby wystarczająco odżywić swoje ciało i ciało rozwijającego się dziecka.
- Picie mleka w czasie ciąży może zaspokoić niektóre twoje zapotrzebowanie na wapń. Możesz przyjmować suplementy wapnia sugerowane przez lekarza i pić mleko codziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie na wapń.
- Picie mleka w ciąży może również mieć wpływ na wzrost płodu i może pomóc dziecku rosnąć. Dziecko może również mieć wyższy poziom insuliny we krwi u późnych nastolatków, co może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2.
- Mleko jest bogate w białko, aminokwasy i kwasy tłuszczowe – wszystkie z nich są niezbędne do rozwoju układu nerwowego dziecka. Bogate w wapń i żelazo mleko pomaga w tworzeniu i rozwoju kości dziecka oraz w transporcie tlenu do dziecka. Mleko zawiera również wszystkie niezbędne witaminy A, B i D niezbędne do rozwoju płodu wewnątrzmacicznego.
- Mleko działa jak skuteczny środek zobojętniający kwas, który może złagodzić zgagę i inne dolegliwości żołądkowe, które są częstym problemem w czasie ciąży.
- Wykazano, że zawartość jodu w mleku poprawia rozwój mózgu płodu i zwiększa iloraz inteligencji dzieci.
- Spożywanie mleka w ciąży wiąże się również ze zmniejszonym ryzykiem chorób, takich jak stwardnienie rozsiane, krzywica noworodków i osteoporoza.
Jak pić mleko podczas ciąży?
Jeśli pijesz surowe lub niepasteryzowane mleko w czasie ciąży, może to być kłopotliwe dla Ciebie i Twojego dziecka. Właśnie dlatego powiemy ci, jak powinieneś pić mleko podczas ciąży.
- Mleko jest dobrze wchłaniane po rozcieńczeniu wodą w stosunku 2 do 1. Możesz więc pić herbatę mleczną lub lekki koktajl mleczny.
- Pij ciepłe mleko, biorąc małe łyki – nie spiesz się.
- Nie pij mleka po ciężkim posiłku.
- Utrzymuj minimum 2 szklanki dziennie o różnych porach.
Ile mleka pić w ciąży?
- Picie zbyt dużej ilości mleka w czasie ciąży może prowadzić do wzdęć i niestrawności . Więc musisz pić mleko lub spożywać inne produkty mleczne z umiarem. Picie 2 szklanek mleka dziennie w ciąży może zapewnić ci wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Ale jeśli pijesz inną formę mleka oprócz mleka od krowy, policz poziom składników odżywczych i odpowiednio zmieniaj ich ilość.
Zapotrzebowanie na białko w ciąży
Typowe zalecenie dotyczące białka wynosi około 0,8 grama na kilogram masy ciała, ale w czasie ciąży kobieta potrzebuje większej ilości białka około 1,1 grama na kilogram masy ciała – ze względu na zapotrzebowanie dziecka w brzuchu. Oznacza to, że jeśli ważysz 70 kilogramów, będziesz potrzebowała około 77 gramów białka dziennie; a wraz z przybieraniem na wadze w czasie ciąży Twoje potrzeby będą odpowiednio rosnąć.
Przeczytaj także: Ile przytyje w ciąży – prawidłowa waga ciała w ciąży
Braki białka spowodowane niepiciem mleka
Niewystarczające spożycie białka w późniejszych etapach ciąży może negatywnie wpływać na wzrost płodu i skutkować niższą masą urodzeniową, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmierć noworodków oraz możliwością wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi i cukrzycy typu 2 w wieku dorosłym.
Kobiety, które spożywają mniej niż jedną szklankę mleka dziennie podczas ciąży, mogą mieć mniejsze dzieci w porównaniu z rówieśnikami, których mamy piły więcej niż jedną szklankę. Kobiety w ciąży z niedoborem wapnia z powodu niskiego spożycia mleka doświadczają utraty masy kostnej, ponieważ płód pochłania wapń od matki w celu rozwoju.
Czy picie surowego mleka niepasteryzowanego podczas ciąży jest bezpieczne?
Surowe mleko pochodzi bezpośrednio od zwierząt takich jak krowa, koza, owca. Często zawiera różnorodne zakaźne patogeny, niepotrzebne enzymy i komórki pochodzące od zwierzęcia. Ponadto mogą być obecne niebezpieczne bakterie, takie jak Salmonella, E-cola czy Listeria, które mogą dodatkowo powodować poważne choroby przenoszone przez żywność, takie jak listerioza, gruźlica, błonica i bruceloza. Kobiety w ciąży mają wysokie ryzyko zachorowania, a niektóre mogą nawet doświadczyć poronienia od bakterii Listeria. Z pewnością pomimo ryzyka, gdy zdecydujesz się wypić surowe mleko w ciąży, upewnij się że jest ono gotowane lub pij je na gorąco.
Zuzanna Nowakowska to ceniona autorka w dziedzinie ciąży i parentingu, oferująca przyszłym rodzicom rzetelne porady i wsparcie w jednym z czołowych serwisów o parentingu. Jej zaangażowanie w promowanie świadomego rodzicielstwa przyniosło jej szerokie uznanie oraz lojalne grono czytelników.