Kiwi w ciąży – zalety jedzenia owoców kiwi podczas ciąży
Słodkie i pełne witamin kiwi to idealne owoce do jedzenia dla kobiet w ciąży. Towarzysząca silna potrzeba jedzenia i apetyt na słodkości może być zaspokojony właśnie dzięki owocom kiwi. – Naładowane witaminą C, E, błonnikiem pokarmowym, przeciwutleniaczami, kwasem foliowym, potasem i minerałami.
Czy kobiety w ciąży mogą jeść kiwi?
Jeśli uwielbiasz jeść owoce, możesz chcieć spożywać także kiwi w czasie ciąży – który jest bogaty w witaminę C, o niskiej zawartości cukru (w porównaniu z wieloma innymi owocami) i tłuszczów oraz zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego – dzięki któremu możesz zapobiegać występowaniu zgagi podczas ciąży.
Kiwi jest idealne do spożycia w czasie ciąży, mogą pomóc w dostarczaniu organizmowi pewnych składników odżywczych, które pomogą w rozwoju płodu. Ponadto nie zawiera cholesterolu! Jednak należy je jeść z umiarem, ponieważ zbyt dużo czegokolwiek jest złe.
Spożywanie 2-3 owoców kiwi każdego dnia jest całkowicie bezpieczne – taka ilość pomaga w rozrzedzeniu i zmniejszeniu krzepliwości krwi. Jeśli cierpisz na zapalenie żołądka, alergie lub jakiekolwiek problemy trawienne, skonsultuj się z lekarzem przed dodaniem kiwi do swojej regularnej ciążowej diety – ponieważ może to mieć negatywny wpływ na twoje zdrowie.
Zalety jedzenia kiwi w ciąży
Dobrze jest wiedzieć, jakie są jego zalety i wartości odżywcze! Kiwi jest zwany także chińskim agrestem, ponieważ pochodzi z Chin.
- Kwas foliowy w kiwi: odgrywa integralną rolę w rozwoju poznawczym płodu. Wspomaga rozwój mózgu i układu nerwowego oraz zapobiega wadom nerwowym u nienarodzonego dziecka. Jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla tworzenia i utrzymania komórek. Odpowiada również za rozwój ważnych dla życia narządów dziecka.
- Folian: zapobiega wrodzonym wadom u niemowląt, takim jak rozszczep kręgosłupa, stan chorobowy, w którym rdzeń kręgowy nie jest w pełni rozwinięty. Spożywanie kiwi we wczesnej fazie ciąży również zmniejszy ryzyko poronienia.
- Kiwi, podobnie jak wszystkie owoce, zawiera naturalne cukry, które pomagają kontrolować i ograniczyć apetyt na słodycze. Niski indeks glikemiczny – nie prowadzi do znacznego wzrostu poziomu insuliny, która jest niezbędna w regulacji poziomu cukru we krwi.
- Błonnik pokarmowy obecny w kiwi w wspomaga trawienie – który utrzymuje zdrową okrężnicę. Pokarmy bogate w błonnik to naturalne środki przeczyszczające, które wspomagają trawienie.
- Wzmacnia układ odpornościowy płodu: miedź obecna w kiwi wspomaga rozwój mózgu dziecka, a także wzmacnia jego układ odpornościowy.
- Równowaga hormonalna: hormony mogą powodować spustoszenie podczas ciąży, ponieważ możesz cierpieć na depresję, czuć się zmęczona lub zestresowana. Porcja kiwi może pomóc zrównoważyć hormony, co może zapobiec huśtawką nastroju.
- Stymuluje neuroprzekaźniki: witamina C w kiwi pomaga w tworzeniu neuroprzekaźników, które są ważne w poprawie funkcji mózgu. Pokarmy bogate w przeciwutleniacze chronią przyszłą mamę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Doskonale nadaje się do zwiększania poziomu energii i wzmacniania układu odpornościowego.
- Naprawia rany i poprawia zdrowie kości : witamina K pomaga w prawidłowym krzepnięciu krwi. Wzmacnia uzdrawiającą moc organizmu i jest również niezbędny do rozwoju kości.
- Ma więcej potasu niż banan: jego spożycie pomaga odżywić skórę i utrzymać sprawność, ponieważ zawarte w niej składniki odżywcze to niezbędne dla organizmu witaminy i minerały. Owoce kiwi w regularnym posiłku dziecka pomagają chronić je przed objawami oddechowymi związanymi z astmą – takimi jak świszczący oddech i kaszel – poprzez poprawę czynności płuc.
- Zapobiega anemii w ciąży: absorpcja żelaza jest ważna, aby zapobiec anemii podczas ciąży i po jej zakończeniu. Objawy niskiego poziomu żelaza to blada skóra, słaby apetyt i nudności. Zapewnienie wysokiego poziomu żelaza jest również dobre dla dziecka. Żelazo pomaga w tworzeniu neuroprzekaźników, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
- Kiwi działają stymulująco na kolagen: to właśnie połączone moce witaminy C, witaminy E i fitoskładników sprawiają, że kiwi może wpływać na starzenie się komórek i zwalczać oznaki starzenia się skóry poprzez wpływ na produkcję kolagenu.
- Ujędrnia skórę: stosowanie produktów do pielęgnacji skóry zawierających kwas foliowy – składnik odżywczy znajdujący się w kiwi, który ma kluczowe znaczenie dla tworzenia nowych komórek – może pomóc poprawić jędrność dojrzałej skóry. Naukowcy odkryli, że stosowanie miejscowego produktu z kwasem foliowym poprawiło gęstość włókien kolagenowych i metabolizm kolagenu, ujędrniając i napinając skórę.
Składniki odżywcze obecne w 1 średniej wielkości owocu kiwi
Kalorie | 42 |
Białko | 0,8 grama |
Całkowita zawartość tłuszczu | 0,4 grama |
Włókno | 2,1 grama |
Witamina A | 3 mikrogramy |
Żelazo | 0,2 miligrama |
Potas | 252 miligramy |
Folian | 17 mikrogramów |
Witamina C | 64 miligramy |
Witamina K | 27,8 miligrama |
Zagrożenia i skutki uboczne jedzenia kiwi w ciąży
Uczulenie na kiwi jest rzadkością. Jednak może rozwinąć się reakcja alergiczna na nią lub można ją spożyć do punktu, w którym efekty będą negatywne. Wskazane jest skonsultowanie się z lekarzem przed dodaniem kiwi do regularnego planu diety. Skutki uboczne owoców kiwi dla kobiet w ciąży to:
- Alergie w jamie ustnej: Nadmierne spożycie kiwi może powodować swędzenie lub mrowienie w jamie ustnej, co prowadzi do obrzęku warg i języka. W niektórych przypadkach może wywołać astmę, wysypkę i pokrzywkę.
- Dolegliwości skórne: Przejadanie się kiwi może powodować ostrą pokrzywkę, przewlekłą pokrzywkę, zapalenie skóry, a nawet kontaktowe zapalenie skóry. Ryzyko jest większe, jeśli jesteś uczulony.
- Problemy trawienne: W niektórych przypadkach przejadanie się kiwi może powodować biegunkę, wymioty lub nudności .
- Alergia na lateks: Osoby uczulone na lateks są podatne na alergie na kiwi. W takich przypadkach wskazane jest trzymanie się z dala od kiwi.
- Uszkodzenie trzustki: Kiwi jest bogatym źródłem witaminy C, witaminy E, serotoniny i potasu. Przyjmowany w dużych ilościach może zmieniać poziom trójglicerydów we krwi i na dłuższą metę być szkodliwy dla trzustki.
- Skutki uboczne: Owoce kiwi mają właściwości przeciwgrzybicze i mogą prowadzić do efektu addytywnego w połączeniu z lekami przeciwgrzybiczymi. Jeśli zażywasz leki przeciwzakrzepowe, heparynę, aspirynę, leki niesteroidowe, przeciwzapalne lub przeciwpłytkowe, przed spożyciem kiwi skonsultuj się z lekarzem.
Sposoby włączenia kiwi do diety ciążowej
Owoce można jeść tak, jak są, ponieważ smakują słodko i soczyście. Kilka innych sposobów jedzenia kiwi to:
- Dodaj posiekane owoce do sałatek, jogurtu lub kremu,
- Zrób to jako koktajl lub wymieszaj z innymi koktajlami owocowymi,
- Dżem to też pyszna opcja,
- Puree z kiwi dobrze komponuje się z grillowanym kurczakiem lub rybą,
Zuzanna Nowakowska to ceniona autorka w dziedzinie ciąży i parentingu, oferująca przyszłym rodzicom rzetelne porady i wsparcie w jednym z czołowych serwisów o parentingu. Jej zaangażowanie w promowanie świadomego rodzicielstwa przyniosło jej szerokie uznanie oraz lojalne grono czytelników.