Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Kwas foliowy w ciąży – czy można go stosować?

Kwas foliowy w ciąży – czy można go stosować?

kwas foliowy w ciąży

.Do tej pory prawdopodobnie czytałaś o tym, jak ważne jest przyjmowanie witaminy prenatalnej każdego dnia. Jedną z najważniejszych  witam jest oczywiście – kwas foliowy. Występuje w żywności jako witamina B (szczególnie witamina B9, B11 lub folacyna) jest niezbędna dla organizmu, jeśli chodzi o wzrost i rozwój dziecka, szczególnie w pierwszych tygodniach ciąży i pierwszym trymestrze ciąży.

Dlaczego warto stosować kwas foliowy w ciąży?

Nie ma wątpliwości, że twoje ciało podczas ciąży pracuje znacznie więcej i wymaga odpowiedniego zaplecza – w tym witamin i minerałów do uregulowania jego prawidłowego działania. Twoje dziecko w łonie wymaga wielu składników odżywczych do rozwoju, a kwas foliowy jest jednym z najważniejszych. Kwas foliowy pomaga organizmowi rozkładać się, wykorzystywać i wytwarzać białko, budulec naszych komórek.

Odgrywa także rolę w tworzeniu DNA i tworzeniu czerwonych krwinek. W pierwszych tygodniach ciąży kwas foliowy pomaga w prawidłowym zamknięciu embrionalnej rurki nerwowej, prekursora mózgu i rdzenia kręgowego dziecka. Pomaga także w tworzeniu serca i układu krążenia płodu oraz pomaga zmniejszyć ryzyko wad wrodzonych u dziecka. Ponieważ kwas foliowy jest rozpuszczalny w wodzie, twoje ciało nie magazynuje nadmiaru.

Zamiast tego przechodzi przez mocz. Dlatego absolutnie musisz regularnie dodawać wystarczającą ilość kwasu foliowego do swojej diety, aby uniknąć niedoboru, gdy jesteś w ciąży. Ponieważ większość wad wrodzonych rozwija się w pierwszych tygodniach ciąży, szczególnie ważne jest jak najwcześniejsze spożycie wystarczającej ilości kwasu foliowego.