Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Nutella w ciąży – czy można ją bezpiecznie jeść?

Nutella w ciąży – czy można ją bezpiecznie jeść?

nutella w ciąży

Nutella jest znana i kochana na całym świecie jako jeden z najpopularniejszych kremów czekoladowo-orzechowych. Ten artykuł dotyczy Nutelli, ale także innych podobnych kremów czekoladowych o różnych smakach oraz tego, czy są one bezpieczne w ciąży.

Ochota na nutellę w ciąży

Ochota na Nutellę nie jest powodem do niepokoju. W przeciwieństwie do popularnych mitów o ciąży, nie oznacza to, że „brakuje” Ci jakiejś konkretnej witaminy lub minerału. Naukowcy próbowali zbadać, dlaczego kobiety w ciąży tak bardzo pragną czekolady. Nie znaleziono wyraźnego związku między apetytem na czekoladę a hormonami lub poziomami składników odżywczych u kobiet w ciąży.

Czekolada to dla wielu z nas „smakołyk”, a kiedy jesteś w ciąży, od czasu do czasu dobrze jest się rozpieszczać. Nutellę i inne pasty czekoladowe można bezpiecznie jeść, ale z umiarem.

Przeczytaj także: Czekolada w ciąży – jeść biała, ciemna, gorzka czy mleczna?

Czy Nutella zawiera kofeinę?

Może cię zaskoczyć informacja, że ​​większość czekolady zawiera kofeinę w niewielkich ilościach. Nutella i inne produkty czekoladowe do smarowania zawierają średnio 2-3 mg kofeiny na 2 łyżki stołowe. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby kobiety w ciąży ograniczały spożycie kofeiny do nie więcej niż 300 mg dziennie, ponieważ w czasie ciąży opuszczenie krwioobiegu trwa dłużej.

Zawartość kofeiny w Nutelli jest tak mała, że ​​nie jest na tyle znacząca, aby martwić się nią w czasie ciąży. Musiałbyś zjeść strasznie dużo Nutelli, aby uzyskać uderzenie kofeiny, a jedzenie jej dużej ilości nie jest zdrową rzeczą, gdy jesteś w ciąży!

Co zawiera nutella?

Pojedyncza dwułyżkowa porcja Nutelli zawiera 200 kalorii, 20 g cukru, 2 g białka i 10,5 g tłuszczów nasyconych. Zawiera również śladowe ilości kilku witamin i minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor i mangan.

Nie warto jeść Nutelli, aby uzyskać te witaminy i minerały, ponieważ można je łatwo uzyskać z innych zdrowszych źródeł (np. garść prażonych orzechów laskowych i szklanka mleka!) bez cukru i tłuszczu. Nutella i inne czekoladowe pasty do smarowania są całkiem dobre jako uczta, aby zaspokoić głód lub z umiarem, ale cała, nieprzetworzona żywność jest tam, gdzie jest, jeśli chodzi o dostarczanie witamin i minerałów podczas ciąży. Nutella i inne pasty do smarowania zawierają raczej niewielkie ilości naturalnie występującej formy kwasu foliowego niż kwasu foliowego.

nutella

Zwykła czekolada do smarowania, taka jak Nutella, zawiera około 5,18 µg kwasu foliowego na porcję 2 łyżek. To naprawdę nie wystarczy, aby mieć znaczenie w ciąży, ponieważ kobiety w ciąży powinny dążyć do przyjmowania 400 mikrogramów dziennie (suplementy często zawierają więcej, do 600 µg).

Podobnie jak w przypadku śladowych witamin i minerałów, Nutella nie powinna być spożywana tylko ze względu na zawartość kwasu foliowego, ponieważ zawiera tylko bardzo małą ilość.

Czy Nutella jest bezpieczna dla kobiet w ciąży?

Nutella i inne podobne kremy czekoladowe są bezpieczne w czasie ciąży. Pasty czekoladowe, takie jak Nutella, powinny być spożywane z umiarem przez cały okres ciąży, ponieważ zawierają duże ilości cukru i kalorii oraz śladowe ilości kofeiny. Krótko mówiąc, nie ma nic złego w jedzeniu Nutelli podczas ciąży.

Nic, absolutnie nic nie stwierdza definitywnie, że Nutella powoduje raka. Nawet naukowcy zaangażowani w procedury testowe zgodzili się, że jak dotąd wyniki były w najlepszym razie poszlakowe i należy przeprowadzić więcej testów, zanim będzie można wydać ostateczny werdykt na temat Nutelli i jej właściwości rakotwórczych. WHO rozpoznała ryzyko związane z Nutellą, ale najwyraźniej nie jest ona na tyle niebezpieczna, aby zakazać jej spożycia; w końcu olej palmowy jest podstawowym pożywieniem w wielu krajach, w których wskaźnik zachorowalności na raka nie jest wyższy niż w innych krajach, które nie spożywają oleju palmowego.

Nutella w ciąży a zagrożenia

Jak wszyscy wiemy, to, co sprawia, że ​​Nutella jest tak pyszna i uzależniająca, to nie zawarty w niej odpowiedzialnie przetworzony olej palmowy, ale pasta z orzechów laskowych i absurdalne ilości cukru. Około połowa słoika Nutelli składa się z cukru, co wiele mówi. Cukier w dużych ilościach jest niezwykle szkodliwy dla zdrowia każdego, a tym bardziej kobiety w ciąży.

Oprócz próchnicy zębów i przyrostu masy ciała, najbardziej bezpośrednim skutkiem nadmiernego spożycia cukru jest wystąpienie cukrzycy ciążowej. Jest to bardzo rzadka, ale bardzo śmiertelna postać cukrzycy, która pojawia się wraz z ciążą i ustępuje, gdy tylko dziecko się urodzi. Może to prowadzić do wczesnych porodów, poronień, a nawet martwych urodzeń. Jeśli masz już cukrzycę, całkowicie unikaj; jeśli nie, jedz z umiarem.

Przeczytaj: Badanie glukozy w ciąży