Pietruszka w ciąży – czy można ją jeść ? Bezpieczna czy nie?
Pietruszka to popularne zioło, które dodaje smaku potrawom. Jego aromat i mocny smak mogą uatrakcyjnić każde danie. Jeśli masz zwyczaj dodawania pietruszki do wszystkiego, co gotujesz, możesz się zastanawiać, czy musisz zrezygnować z tego nawyku, gdy jesteś w ciąży. Dowiedzmy się, czy możesz jeść pietruszkę w czasie ciąży, czy nie.
Czy pietruszka jest bezpieczna podczas ciąży? Można ją jeść?
Pietruszka jest bezpieczna do spożycia w czasie ciąży, ale tylko w niewielkich ilościach, zwykle używanych do gotowania. Natka pietruszki ma bardziej subtelny smak i jest często używana jako dodatek. Pietruszka zawiera dwa aktywne związki zwane mirystycyną i apiolem, które mogą prowadzić do skurczów macicy i poronienia, jeśli są spożywane w dużych lub leczniczych ilościach. Mirystycyna może działać jako słaby stymulant macicy!
Jeśli jednak jesteś przyzwyczajona do dodawania pietruszki do większości swoich potraw, nie musisz z niej całkowicie rezygnować. Zamiast tego możesz skonsultować się z lekarzem na temat odpowiedniej ilości do stosowania w posiłkach. Jej właściwości moczopędne pomagają pozbyć się obrzęków związanych z ciążą!
„Pietruszka zwykle nie prowadzi do poronienia, ale może spowodować przedwczesny poród, jeśli jest spożywana w dużych ilościach. Dlatego ważne jest, aby omówić wszelkie stosowanie suplementów ziołowych z lekarzem lub położną przed zażyciem ich w czasie ciąży.”
Należy również unikać nadmiernego spożycia pietruszki podczas karmienia piersią, ponieważ może to zmniejszyć produkcję mleka.
Pietruszka właściwości i składniki odżywcze
Pietruszka jest dobrym źródłem kilku składników odżywczych, w tym witamin A, C i K. Zawiera również kwas foliowy, żelazo i wapń. Ze względu na zawartość składników odżywczych pietruszka jest czasami nazywana „superżywnością”. Pietruszka była używana od wieków w tradycyjnej medycynie do różnych celów. Uważa się, że ma właściwości moczopędne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pietruszka jest również stosowana jako naturalny środek na nieświeży oddech.
Dwie łyżki stołowe (8 gramów) pietruszki zapewniają:
- Kalorie: 2,
- Witamina A: 12% referencyjnego dziennego spożycia (RDI),
- Witamina C: 16% RDI,
- Witamina K: 154% RDI.
Pietruszka ma niską kaloryczność, ale jest bogata w ważne składniki odżywcze, takie jak witaminy A, K i C.
Witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który odgrywa kluczową rolę w odporności i zdrowiu oczu. Ponadto jest ważny dla Twojej skóry i może poprawić stan skóry, taki jak trądzik.
Pietruszka jest również doskonałym źródłem witaminy K, składnika odżywczego, który wspomaga zdrowie kości i serca. W rzeczywistości tylko dwie łyżki stołowe (8 gramów) natki pietruszki dostarczają więcej witaminy K niż potrzebujesz w ciągu dnia. Oprócz swojej roli w zdrowiu kości i serca, witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, co może pomóc w zapobieganiu nadmiernemu krwawieniu. Dodatkowo pietruszka jest bogata w witaminę C, składnik odżywczy, który poprawia zdrowie serca i jest niezbędny dla układu odpornościowego.
Witamina C działa również jako silny przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Co więcej, pietruszka jest dobrym źródłem składników odżywczych: magnezu, potasu, kwasu foliowego, żelaza i wapnia.
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia pietruszki w czasie ciąży
Czy chcesz wiedzieć, w jaki sposób pietruszka może okazać się korzystna podczas ciąży? Oto niektóre z wielu zalet pietruszki:
- To cudowne zioło jest bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do rozwoju układu nerwowego dziecka. Zapobiega również wrodzonym wadom.
- Pietruszka, bogata w witaminę B i witaminę C, pomaga radzić sobie ze stresem oksydacyjnym w czasie ciąży.
- Obniżona odporność podczas ciąży może powodować częste choroby. Jednak spożywanie pietruszki, która jest bogata w przeciwutleniacze, może utrzymać nienaruszony układ odpornościowy podczas ciąży. Również przeciwutleniacze obecne w pietruszce mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami.
- Jest bogatym źródłem magnezu i potasu, minerałów, które pomagają zmniejszyć obrzęk. Potas jest również korzystny dla utrzymania dobrego zdrowia serca.
- Zioło to ma również właściwości przeciwzapalne, które zmniejszają ból i obrzęk stawów podczas ciąży.
- Pomaga zwalczać problemy z trawieniem, takie jak gazy i wzdęcia.
- Jeśli cierpisz na anemię podczas ciąży lub masz niedobór żelaza, dodanie pietruszki do diety ciążowej może okazać się pomocne.
- Pietruszka zawiera znaczne ilości wapnia i witaminy K, które są niezbędne kobiecie w ciąży do dbania o zdrowie kości podczas ciąży. Jest również pomocny w dbaniu o układ kostno-stawowy mamy i dziecka.
- Jest również dobra dla skóry. Pomaga nawet zmniejszyć obrzęk i uspokaja skórę.
Czy pietruszka ma jakieś skutki uboczne w ciąży?
Jednym z najczęstszych skutków ubocznych spożywania pietruszki w ciążyjest niestrawność, która charakteryzuje się objawami takimi jak zgaga, gazy i wzdęcia. Objawy te są spowodowane olejkami lotnymi obecnymi w pietruszce, które mogą działać jako naturalny środek przeczyszczający. Jeśli po zjedzeniu pietruszki wystąpią niestrawności, najlepiej unikać spożywania jej w dużych ilościach.
- Olejek pietruszkowy może prowadzić do śmiertelnych powikłań; może spowodować poważne uszkodzenie nerek, a w niektórych przypadkach wywołać drgawki.
- Zawiera mirystycynę, która może przedostać się przez krwioobieg do łożyska i może dotrzeć również do dziecka. Mirystycyna może prowadzić do przyspieszenia akcji serca u niemowląt.
- Obecność mirystycyny może prowadzić do różnych innych powikłań, takich jak utrata równowagi i zawroty głowy.
- Wiele kobiet lubi herbatę z nasionami pietruszki i ekstraktami. Jednak regularne spożywanie tej herbaty może prowadzić do wzrostu mirystycyny i apiolu. Oba te składniki mogą prowadzić do niepokojących skutków dla zdrowia Twojego i dziecka.
- Spożywanie znacznych ilości olejku pietruszkowego podczas ciąży może prowadzić do problemów z hemoglobiną u dziecka.
- Apiol i mirystycyna mogą powodować skurcze macicy i promować miesiączkę, a tym samym mogą prowadzić do poronienia lub aborcji w czasie ciąży. Może to również zwiększyć twoje szanse na poród przedwczesny.
- Jeśli masz skłonność do alergii, ciąża może sprawić, że będziesz bardziej podatna na alergie z powodu osłabienia układu odpornościowego. Niektóre kobiety mogą stać się uczulone na pietruszkę w czasie ciąży i mogą wystąpić wysypki lub inne objawy alergii.
Te skutki uboczne występują tylko wtedy, gdy pietruszka jest spożywana w dużych ilościach. Włączenie go do normalnych posiłków i potraw jest bezpieczne.
Potencjalna toksyczność metali ciężkich z pietruszki to kolejny obszar niepokoju. Pietruszka pochłania metale ciężkie z gleby podczas nawadniania. Toksyczność metali może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak uszkodzenie narządów, anemia i problemy z ośrodkowym układem nerwowym. Dlatego kupując surową pietruszkę, w miarę możliwości wybieraj produkty ekologiczne lub kupuj z zaufanego źródła.
Ile pietruszki mogę jeść w ciąży?
Możesz spożywać pietruszkę w żywności, która jest używana do wzmocnienia smaku i zapachu. Unikaj spożywania dużych ilości pietruszki do celów leczniczych, takich jak olej lub ekstrakt z pietruszki. Możesz także unikać herbaty, lub soku z pietruszki.
Zuzanna Nowakowska to ceniona autorka w dziedzinie ciąży i parentingu, oferująca przyszłym rodzicom rzetelne porady i wsparcie w jednym z czołowych serwisów o parentingu. Jej zaangażowanie w promowanie świadomego rodzicielstwa przyniosło jej szerokie uznanie oraz lojalne grono czytelników.