Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Płatki kukurydziane w ciąży – czy można je jeść?

Płatki kukurydziane w ciąży – czy można je jeść?

płatki kukurydziane

Ciąża wymaga środków ostrożności na każdym etapie życia kobiety. Przyłapuje się na myśleniu o tym, co musi jeść, ile i jak często. Jednym z pokarmów rozważanych w czasie ciąży są płatki kukurydziane. Czy są bezpieczne do spożycia? Nie ma dobrej odpowiedzi, ponieważ istnieją pewne korzyści zdrowotne, które kobieta w ciąży może uzyskać, spożywając płatki kukurydziane w ograniczonych ilościach. Jeśli jesteś w ciąży i masz ochotę na płatki kukurydziane, ten artykuł będzie pomocny. Tutaj omówimy wszystko, co dotyczy jedzenia płatków kukurydzianych podczas ciąży.


Dlaczego warto jeść płatki kukurydziane podczas ciąży?

Płatki kukurydziane pomagają poczuć się odmłodzonym przez cały dzień. To dlatego, że są bogate w węglowodany i dostarczają energii. Są również bogate w ryboflawinę, tiaminę, żelazo, błonnik pokarmowy i niacynę, dzięki czemu są pełnowartościowym pokarmem. Przyjrzyjmy się wartościom odżywczym, jakie może zapewnić miska płatków kukurydzianych (100 gramów).

Wartości odżywcze w płatkach kukurydzianych:

  • Kalorie – 357
  • Błonnik pokarmowy – 13% dziennej wartości
  • Białko – 16% dziennej wartości
  • Żelazo – 160% dziennej wartości
  • Witamina A – 35% dziennej wartości
  • Witamina D – 35% dziennej wartości
  • Witamina C – 35% dziennej wartości
  • Witamina B6 – 90% dziennej wartości
  • Magnez – 9% dziennej wartości

Korzyści z jedzenia płatków kukurydzianych w ciąży

Płatki kukurydziane są bogatym źródłem składników odżywczych, dlatego stanowią zdrowe śniadanie dla kobiet w ciąży. Oto kilka zalet jedzenia płatków kukurydzianych podczas ciąży:

Błonnik pokarmowy zawarty w płatkach kukurydzianych pomaga obniżyć ciśnienie krwi i łagodzi zaparcia . Jedna przeciętna miska płatków kukurydzianych zawiera około 25 gramów błonnika, który może pomóc w radzeniu sobie z większością problemów związanych z zaparciami.

Spożywanie jednej miski płatków kukurydzianych dziennie może pomóc zmniejszyć ryzyko stanu przedrzucawkowego , który jest wywoływany przez wysokie ciśnienie krwi. Stan przedrzucawkowy może powodować poważne problemy rozwojowe u płodu.

Miska płatków kukurydzianych na śniadanie może wypełnić żołądek błonnikiem pokarmowym i zaspokoić głód.
Spożywanie płatków kukurydzianych pomaga również utrzymać wagę ciążową.
Zawartość żelaza w płatkach kukurydzianych może do pewnego stopnia pomóc w leczeniu anemii podczas ciąży.

Płatki kukurydziane są dobrym źródłem witaminy D, witaminy B-6, witaminy C i witaminy A, które są bardzo niezbędne dla przyszłej matki i rozwijającego się płodu.

Negatywne skutki jedzenia płatków kukurydzianych w czasie ciąży

Jedzenie płatków kukurydzianych w ograniczonych porcjach może być korzystne w czasie ciąży; jednak nadmierne spożycie może powodować pewne problemy. Oto niektóre negatywne skutki jedzenia płatków kukurydzianych w nadmiernych ilościach podczas ciąży:

  • Dostępne w handlu płatki kukurydziane są bogate w tłuszcz, sól i cukier. Jego spożywanie w nadmiarze jest niezdrowe, zwłaszcza w okresie ciąży.
  • Płatki kukurydziane mogą powodować problemy zdrowotne, takie jak wzdęcia, gazy jelitowe, bóle brzucha i wzdęcia . Zdolność twojego organizmu do wchłaniania cynku, żelaza i minerałów zmniejsza się, gdy jesz płatki kukurydziane w nadmiarze.
  • Płatki kukurydziane z ziarnami są zwykle kwaśne; stąd powodują stan kwasowy w tkankach i krwi.
  • W porównaniu z kiełkami, owocami i warzywami trudniej jest jeść ziarna w płatkach kukurydzianych.
  • Istniejące schorzenia związane z układem pokarmowym mogą się jeszcze bardziej pogorszyć, jeśli jesz płatki kukurydziane.

Teraz, gdy znasz korzyści i skutki uboczne jedzenia płatków kukurydzianych, możesz zarządzać ilością i częstotliwością spożywania ich w czasie ciąży. Ale musisz przestrzegać kilku wskazówek, aby w pełni wykorzystać ten pożywny produkt śniadaniowy.