Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Seler naciowy w ciąży i przy karmieniu piersią – czy jest bezpieczny?

Seler naciowy w ciąży i przy karmieniu piersią – czy jest bezpieczny?

seler w ciąży

Seler naciowy to popularne warzywo, które większość ludzi dodaje do zup i sałatek. To zrozumiałe, że możesz mieć na niego ochotę w czasie ciąży. Ale czy jego konsumpcja jest bezpieczna i nie spowoduje jakiekolwiek skutków ubocznych? Przyjrzymy się, jak bezpieczne jest spożywanie selera w ciąży i jakie korzyści zdrowotne oferuje!

Czy jedzenie selera w ciąży jest bezpieczne?

Seler naciowy to skarbnica pierwiastków mineralnych – ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także trochę magnezu i żelaza. Posiada również olejek eteryczny, dający specyficzny i pikantny smak oraz pobudzający trawienie i apetyt.

W leczeniu różnych schorzeń zastosowanie mają też nasiona selera naciowego. Wykorzystywane są do leczenia artretyzmu, skazy moczanowej, przy oczyszczaniu organizmu z toksyn, przy nadkwasocie żołądka, poprawiają cyrkulację krwi do mięśni i stawów.

Tak, w ciąży można bezpiecznie jeść seler! Musisz jedynie dokładnie umyć warzywo przed jego spożyciem na surowo – w postaci przekąska, która nie zawiera żadnych tłuszczy. Wysoka zawartość składników odżywczych w selerze zapewnia szereg zdrowotnych korzyści dla ciężarnych kobiet.

Jest bogatym źródłem korzystnych enzymów, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, w tym:

Seler można spożywać w postaci zup i sałatek –  wzbogaca organizm o odpowiednią ilość kalorii i węglowodanów.

Ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Dieta bogata w seler zalecana jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Schorzenie to jest zwykle wypadkową nawet kilku przyczyn: złego odżywiania, stresu, zaburzeń w pracy nerek, obciążenia serca oraz całego układu krążenia. Seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi nerwy.

Dodatkowo, jego fakty żywieniowe również twierdzą, że oferuje:

  • 37% dziennej dawki witaminy K,
  • 9% dziennej dawki folianów.

Jedna porcja selera zawiera również:

  • 263 mg potasu,
  • 40,4 mg wapnia,
  • 11,1 mg magnezu,
  • 3,1 mg witaminy C,
  • a także mniejsze ilości ryboflawiny,
  • witaminy B6, magnezu,
  • białka i błonnik.

Ma też niską zawartość sodu. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ​​ma powolny, stały wpływ na poziom cukru we krwi.

Wykazano, że polisacharydy oparte na pektynach w selerze, w tym związek znany jako apiuman, zmniejszają przypadki wrzodów żołądka.

Pamiętaj! Niemyty seler może zawierać kilka szkodliwych pasożytów, bakterii i szkodliwych drobnoustrojów, które mogą wywoływać w czasie ciąży niebezpieczne choroby przenoszone przez żywność, takie jak listerioza i toksoplazmoza.
W trzecim trymestrze ciąży szczególnie dobrym wyborem jest seler, ponieważ jest bogaty w krzemionkę, minerał, który pomaga utrzymać nawilżenie skóry podczas jej maksymalnego rozciągnięcia (gdy twój brzuszek już wystarczająco wydaje się być napięty).

Seler a karmienie piersią – czy można go jeść?

Seler dla karmiącej piersią kobiety może zapewnić wysokiej jakości mleko – obfite w minerały, witaminy i neuroprzekaźniki, takie jak nieodkryte sole klastrowe sodu, aby dziecko mogło rozwijać zdrowe, silne narządy.

Sok z selera pomaga również w oczyszczaniu i detoksykacji mleka matki, oczyszczając je, aby dziecko otrzymywało najczystsze możliwe mleko matki.

Ze względu na obecność błonnika – może wywoływać kolki, zaparcia i wzdęcia u dziecka. Dlatego też w pierwszym miesiącu laktacji warto wykluczyć seler z diety mamy.

Wraz z mlekiem matki dziecko otrzymuje dużą ilość witamin i minerałów:

  • wapń zwiększa elastyczność kości,
  • pomagając dziecku aktywnie rosnąć i rozwijać się fizycznie,
  • żelazo nasyca komórki tlenem i poprawia krążenie krwi,
  • przeciwutleniacze usuwają szkodliwe substancje i toksyny,
  • magnez działa kojąco na układ nerwowy.

Możliwe negatywne konsekwencje dla dziecka:

  • możliwość wystąpienia alergii,
  • negatywny wpływ na układ pokarmowy. Przejawia się w postaci kolki, gazów, zaparć lub luźnych stolców,
  • unikanie mleka matki z powodu zmiany smaku.

Jak seler wpływa na laktację?

Przy umiarkowanym spożyciu selera poprawia się laktacja i wzrasta ilość mleka. Ale ze względu na specyficzny smak warzywa zmienia się także smak mleka. Wprowadzaj go do swojej diety stopniowo i bardzo ostrożnie. Prawidłowo stosowany przyniesie korzyści zarówno matce, jak i dziecku.

W okresie laktacji włączaj do diety seler nie więcej niż 1 raz w tygodniu.

Korzyści i właściwości zdrowotne selera dla kobiet w ciąży

Korzyści zdrowotne sprawiają, że kobietom w ciąży trudno jest oprzeć się selerowi. Błonnik pokarmowy, żelazo i przeciwutleniacze obecne w selerze zapobiegają zaparciom, anemii i innym problemom zdrowotnym oraz pomagają w dobrym samopoczuciu matek i dzieci. To wielozadaniowe warzywo, które dodaje smaku wielu potrawom.

  • Działa jako środek moczopędny

Seler to doskonałe źródło minerałów, potasu i sodu, które pomagają utrzymać odpowiednią równowagę płynów w organizmie podczas ciąży. Warzywo działa jak naturalny środek moczopędny i pomaga wydalić nadmiar wody z organizmu zapobiegając jego zatrzymaniu w organizmie. Pomagając w łagodzeniu nadmiernego gromadzenia się płynów, co jest szczególnie pomocne, jeśli kobieta w ciąży cierpi na opuchnięte kostki lub obrzęki wokół oczu.

  • Reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu

Seler zawiera organiczne związki chemiczne popularne jako ftalidy, które pomagają redukować hormony stresu, rozszerzać naczynia krwionośne, poprawiać krążenie krwi i odpowiednio obniżać ciśnienie krwi. Ftalidy obecne w selerze wyzwalają wydzielanie żółci, która pomaga w zminimalizowaniu poziomu cholesterolu podczas ciąży. Ponadto zawartość błonnika w selerze działa na eliminację cholesterolu we krwi i zapewnia płynne wypróżnienia.

  • Zapewnia działanie przeciwzapalne na obrzęki

Właściwości przeciwzapalne selera naciowego pomagają zminimalizować ból i obrzęki wokół stawów. Pomaga w eliminowaniu gromadzenia się kryształków kwasu moczowego wokół stawów oraz zmniejsza dyskomfort i ból stawów. Wysoka zawartość wapnia w selerze zapewnia mocne i zdrowe kości, a dodatkowo może uspokoić nerwy podczas ciąży i promuje dobre zdrowie układu nerwowego. Ponadto warzywo wspomaga regenerację tkanek w stanach zapalnych.

  • Zwiększa odporność

Wysoka zawartość witaminy C pomaga w poprawie odporności i minimalizuje ryzyko przeziębienia w czasie ciąży (bardzo często jest głównym składakiem stosowanym w rosole na przeziębienie). Ponadto przeciwutleniacze w warzywach wzmacniają twoją odporność i chronią ciebie i twoje nienarodzone dziecko przed kilkoma chorobami i dolegliwościami zdrowotnymi.

Oprócz wielu korzyści zdrowotnych, seler jest wszechstronnym warzywem. Można go jeść na surowo lub po ugotowaniu i jest doskonałym dodatkiem do koktajli, frytek, zup i soków. Seler można również gotować na parze lub piec.

Na co uważać jedząc seler?

Zjedzony w nadmiarze seler może powodować wzdęcia lub gazy u niektórych osób. Te skutki uboczne mogą wynikać z wysokiego poziomu mannitolu w roślinie, który, jak badano, wiąże się z problemami żołądkowo-jelitowymi.