Strona główna » Odżywianie » Zasady żywienia niemowląt » Skład mleka modyfikowanego dla niemowląt i wartości odżywcze

Skład mleka modyfikowanego dla niemowląt i wartości odżywcze

mleko modyfikowane
kaszka dla niemowlaka

Nowoczesne mleko modyfikowane spełnia bardzo wysokie standardy jakości, gwarantując pełne bezpieczeństwo jego stosowania. Po pierwsze, skład mleka musi być odpowiednio zbilansowany z uwzględnieniem potrzeb i wieku dziecka. Po drugie, musi zawierać ściśle określone proporcje składników odżywczych, do których należą: tłuszcze, białka, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Są to substancje niezbędne do życia i prawidłowego rozwoju dziecka. Po trzecie, w mleku modyfikowanym zakazane są takie składniki i dodatki, jak: gluten, konserwanty i sztuczne barwniki.


Zapoznaj się z oznaczeniami na mleku w naszym artykule:rodzaje mleka modyfikowanego



W dzisiejszych czasach mleko modyfikowane jest o wiele doskonalsze od mieszanek, którymi karmione były maluszki kilkadziesiąt lat temu. Technolodzy dążą do tego, aby maksymalnie upodobnić skład mleka sztucznego do mleka matczynego i w tym właśnie celu poddają je licznym procesom modyfikacyjnym, takim jak:

  • zmiana proporcji białek i tłuszczów
  • zwiększenie zawartości witamin i żelaza
  • obniżenie poziomu potasu, sodu i chloru
  • zmiana stosunku kazeiny do serwatki
  • odpowiednia ilość minerałów i mikroelementów
  • dodawanie probiotyków, prebiotyków, kwasów omega-3

Zobacz: Jakie początkowe mleko modyfikowane Bebilon wybrać?

Wszystkie te starania mają na celu dostarczenie dzieciom karmionym sztucznie tego, co najlepsze tak, aby otrzymywały one wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki odżywcze. Pomimo tych starań mleku modyfikowanemu nadal daleko do ideału, jakim jest mleko matki. To drugie zawiera bowiem wiele niezastąpionych dodatków i składników, korzystnie wpływających na dobrostan maluszka. Są to m.in.:

  • hormony, np. prostaglandyny
  • enzymy, np. lipaza – ułatwia trawienie tłuszczów, laktoferyna – zwiększa wchłanianie żelaza, lizozym – działa antybakteryjnie, amylaza – ułatwia trawienie wielocukrów



SKŁADNIKI MLEKA MODYFIKOWANEGO:

BIAŁKO

Jest podstawowym budulcem komórek i tkanek organizmu. W mleku modyfikowanym białko krowie (ciężkostrawne, mogące uczulać, obce gatunkowe) zastąpiono białkiem serwatkowym – znacznie łatwiej przyswajalnym i lepiej tolerowanym przez układ pokarmowy małych dzieci.

Zobacz:  Zatkany i niedrożny kanał łzowy u niemowląt - przyczyny, objawy i leczenie

W mlekach modyfikowanych, przeznaczonych dla dzieci z alergią na biało krowie, obniża się poziom immunoreaktywności za pomocą procesu hydrolizy (rozbicie cząsteczek białka na tak małe fragmenty, że są praktycznie pozbawione właściwości alergizujących).

TŁUSZCZE NIENASYCONE

W mleku modyfikowanym tłuszcze zwierzęce zamieniane są na roślinne. Dzięki temu procesowi ok. 50% tłuszczów w mieszankach stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (podobnie jak w naturalnym pokarmie kobiecym). Istotnymi i bardzo cennymi kwasami tłuszczowymi są kwasy LC PUFA. To długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (występujące również w mleku matki), które są składnikiem komórek mózgu i siatkówki oka dziecka.

Są więc niezwykle ważne, zwłaszcza w pierwszych miesiącach życia, gdyż właśnie w tym okresie rozwój niemowlaka jest najbardziej intensywny. Niektóre mieszanki wzbogaca się dodatkowo w nienasycone kwasy omega-3.



WĘGLOWODANY

Głównym źródłem węglowodanów w mleku modyfikowanym jest laktoza. Wpływa ona korzystnie na motorykę przewodu pokarmowego maluszka, a poza tym sprzyja wchłanianiu wapnia, fosforu i cynku, obniżając pH w jelitach. Laktoza pokrywa ok. 50% zapotrzebowania dziecka na energię.

PREBIOTYKI

To tzw. oligosacharydy – składniki węglowodanów. Działają one w układzie pokarmowym, regulując proces trawienia. Wzmacniają odporność, biorą udział w procesie dojrzewania mózgu, sprzyjają namnażaniu się dobroczynnych bakterii w jelitach, hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, zapobiegają biegunkom i zaparciom, ułatwiają wchłanianie wapnia oraz przeciwdziałają zakażeniom.

Prebiotyki występują w mleku kobiecym, a od kilku lat dodawane są także do mieszanek modyfikowanych, głównie ze względu na cenne właściwości odpornościowe. Producenci dodają do mlek modyfikowanych specjalne kompozycje prebiotyków, aby dostarczyć maluszkom karmionym sztucznie to samo, co otrzymują ich koledzy karmieni piersią.

PROBIOTYKI

To dobre bakterie bytujące w jelitach, które poprawiają stan mikroflory jelitowej, minimalizują ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej i korzystnie wpływają na układ odpornościowyProbiotyki są doskonałą pożywką dla dobroczynnych bakterii jelitowych, chronią maluszka przed różnymi chorobami, zapobiegają biegunkom i zaparciom, regulują trawienie oraz biorą udział w procesie wytwarzania cennych witamin (np. z grupy B).

Zobacz:  Jak ulżyć dziecku podczas ząbkowania?

Probiotyki są obecne w mleku kobiecym i w niektórych mlekach modyfikowanych, ale nie ma ich w mleku krowim. Natomiast kultury bakterii probiotycznych, których nie ma w mleku matki, występują w mleku modyfikowanym, a ich obecność jest bardzo korzystna dla niemowląt karmionych sztucznie (ze względu na ich uboższą florę bakteryjną).



MIKROELEMENTY

  • sód i potas – w mleku modyfikowanym zmniejszona jest ilość sodu (którego zadaniem jest zapewnianie równowagi kwasowo-zasadowej) i potasu, ponieważ niedojrzały układ pokarmowy i moczowy nie potrafią sobie poradzić z wydaleniem dużych ilości tych mikroelementów.
  • żelazo – w mleku modyfikowanym zwiększono ilość żelaza z powodu jego gorszego wchłaniania. Żelazo z mleka kobiecego jest wchłaniane w 50%, natomiast z mleka modyfikowanego tylko w ok. 10%. Wzbogacenie mleka modyfikowanego w żelazo ma więc na celu ochronę dziecka przed niedoborem tego pierwiastka i związaną z tym anemią (niedokrwistością), zahamowaniem wzrostu i opóźnieniem rozwoju umysłowego. Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem dziecięcej diety, niezbędnym dla układu krwiotwórczego, i musi być dostarczane z zewnątrz (np. z jedzeniem), ponieważ organizm dziecka nie potrafi go sam wyprodukować. Pamiętajmy, że nadmiar żelaza w diecie również nie jest dobry, ponieważ hamuje wchłanianie innych składników mineralnych, m.in. cynku i miedzi.
  • wapń – jest niezbędny do prawidłowej budowy kości i zębów, ale aby zapewnić maluszkowi prawidłowy rozwój i wspomóc mineralizację zębów i kości, musi być zachowany właściwy stosunek wapnia do fosforu (wapnia musi być dwa razy więcej).
  • jod – wspomaga prawidłowy proces wzrostu i jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Ilość jodu w mleku modyfikowanym jest zwiększona ze względu na jego gorsze wchłanianie.
  • selen – bierze udział w procesach antyoksydacyjnych, jest naturalnym przeciwutleniaczem – chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
  • nukleotydy – są podstawowym elementem struktury DNA i ważnym budulcem organizmu. Wpływają korzystnie na rozwój układu pokarmowego, a także wspomagają prawidłową pracę układu odpornościowego.
Zobacz:  Niemowlę śpi z otwartą buzią - co robić i co to oznacza?

WITAMINY w mleku dla dziecka

  • witamina A – utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, spełnia istotną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka. Jej nadmiar może powodować bóle głowy, mdłości, utratę apetytu lub biegunkę.
  • witamina C – jest naturalnym przeciwutleniaczem, zapobiega infekcjom i chorobom nowotworowym, ułatwia wchłanianie żelaza.
  • witamina E – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Jej nadmiar może powodować bóle głowy, mdłości, utratę apetytu lub biegunkę.
  • witamina D – zapewnia prawidłowy rozwój kości. Jej niedobór znacznie pogarsza wchłanianie wapnia, może także powodować kłopoty z nerkami lub zaburzenia rytmu serca.

Podobne artykuły:



Osoby które odwiedziły tą stronę znalazły ją szukając:

  • mleko modyfikowane skład
  • skład mleka modyfikowanego
  • mleko modyfikowane
  • skład mleka sztucznego
  • skład mlek modyfikowanych
  • skład mleka